Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA

#IkRedHetNietMeer: Wil jij jouw verhaal delen? Of wil je graag hulp bieden?
Kassa

Bontkragen van kinderjassen vol schadelijk gif

09-01-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
212 keer bekeken
  •  
nieuws gif in bontkragen
In de bontkragen van kinderjassen zijn zorgelijk hoge gehalten van de giftige en kankerverwekkende stoffen formaldehyde en ethoxylaten gevonden. Dat toont onderzoek van het VARA televisieprogramma Kassa en Bont voor Dieren aan. “De resultaten maken het noodzakelijk om goed te kijken naar de normstelling voor deze producten of het eventueel verbieden ervan”, aldus hoogleraar Milieuchemie en Toxicologie Jacob de Boer van de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Echt bont?
Bontkragen aan winterjassen zijn ongelooflijk populair, maar weet de consument dat veel kragen van echt bont zijn? De labels in de jas geven niet altijd duidelijkheid. Een geoefend oog ziet of de kraag van echt bont is en er zijn mensen die graag een kraag  van echt bont willen. Er zijn echter ook consumenten die denken dat hun kraag nep is terwijl er een echt bontje aan hun capuchon hangt.
Onderzoek
Kassa en Bont voor Dieren hebben eind 2015 bij verschillende winkels vijf kinderjassen met bontkragen gekocht. Het zesde exemplaar werd op de markt gekocht. De jassen zijn van bekende merken en worden door veel kinderen gedragen. De prijs van de jassen ligt tussen 40 en 459,95 euro. De maten van de jassen variëren, de kleinste jas is voor kinderen van 10 maanden oud en de grootste jas voor kinderen van ongeveer tien jaar oud. Het bont is afkomstig van wasbeerhonden en coyotes.
Het bont aan de kragen is door het Bremer Umweltinstitut onderzocht op de aanwezigheid van giftige stoffen. Dit instituut is ervaren in onderzoek doen naar schadelijke stoffen in bont en hebben dit meerdere malen gedaan voor andere organisaties. 
Waarom is het belangrijk om te weten of je kraag uit echt of nep bont bestaat?
Kankerverwekkend
Om het rottingsproces van de vacht tegen te gaan worden er bij het productieproces zware chemicaliën gebruikt. Een van die stoffen is formaldehyde. Volgens toxicoloog prof. dr. Jacob de Boer, toxicoloog en hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, is formaldehyde een stof die zeer vervelende eigenschappen heeft. “Veelvuldige blootstelling aan formaldehyde tast de slijmvliezen aan, kan leiden tot allergieverschijnselen en overgevoeligheid.”
Formaldehyde  
Het International Agency for Research on Cancer heeft formaldehyde in 2004 bestempeld als kankerverwekkend. In 2006 plaatste ook het Duitse Bundesinstitut für Risikobewertung de stof op de lijst van kankerverwekkende stoffen. Volgens de Nederlandse Warenwetregeling Formaldehyde in Textiel mag het gehalte formaldehyde in kleding niet meer zijn dan 120 mg/kg. Vijf van de zes geteste bontkragen bevatten flink meer formaldehyde dan deze Nederlandse maximumnorm.
Ethoxylaten
Het bont wordt gewassen met een chemisch wasmiddel, zogeheten ethoxylaten. “Ethoxylaten zijn kankerverwekkend en hormoonverstorend. Ze bootsen het vrouwelijk hormoon oestrogeen na.” Deze chemicaliën worden toegevoegd aan het bont en na de behandeling blijven de chemische stoffen er gewoon in zitten. Wanneer het bont in aanraking komt met de huid, heeft dat risico’s voor de gezondheid.
Hormoonverstorend
Omdat de bontkraag bevestigd is aan de capuchon, kunnen ethoxylaten direct door de huid worden opgenomen in het bloed van kinderen. Ze zijn goed oplosbaar in vet en stapelen zich daar op. Ethoxylaten zijn giftig voor de voortplanting, hormoonverstorend, irriterend en mogelijk kankerverwekkend. In de bontkraag van één geteste jas - van het merk Airforce, bedoeld voor kinderen van 12 maanden - zat zelfs 3,1 gram ethoxylaten per kilogram!
'Koop geen bont'
Bont voor Dieren roept consumenten op geen bont te kopen. “De resultaten van dit onderzoek liegen er niet om. Ze laten weer eens zien dat het productieproces van bont ernstige gevaren voor de volksgezondheid met zich meebrengt en het gaat hier om kinderjassen”, benadrukt Nicole van Gemert, directeur van Bont voor Dieren. “Er zijn diverse internationale onderzoeken gedaan, die keer op keer laten zien dat bont en bontkragen veel giftige stoffen bevatten, terwijl er maar weinig verandert of verbetert. Ik hoop dat dit rapport leidt tot stappen van de regering, maar nog meer hoop ik de consument te overtuigen geen bont meer te kopen.”
Standpunt Modint
Lees hier de reactie van brancheorganisatie Modint op dit onderwerp.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

maron
maron17 jan. 2016 - 2:35

echt bont is tegenwoordig goedkoper dan nep bont, daarom word het zoveel gebruikt. maar omdat veel mensen het niet meer willen dragen, proberen ze het er nep uit te laten zien.nou ja, iedereen weet inmiddels wel op wat voor een afschuwelijke manier de dieren aan hun einde komen.ook honden en katten moeten eraan geloven (China e.d), vaak levend gevilt. lekker goedkoop is het wel.zelfs leren handschoenen en dergelijk kleiner goed uit die .XXX. landen, kan zomaar van een hond zijn.alles is allemaal op youtube e.d terug te vinden.ik vind het echt wèl schandalig, dat er op bijna àlle etiketten totaal niet over gerept word.het zou verplicht moeten zijn dat het erop staat, echt of nep, en waar vandaan.tot die tijd kun je voor de zekerheid maar beter helemaal geen bontachtig iets meer kopen, want je word belazert waar je bij staat.  

asnel
asnel11 jan. 2016 - 10:50

Ze doen ook alles voor de verkoop

vg1971
vg197110 jan. 2016 - 23:46

Had ik kunnen weten: op www.bontvoordieren.nl kun je een petitie tekenen voor het verbod van bont van ALLE dieren! Meteen gedaan. Jij ook??!

vg1971
vg197110 jan. 2016 - 23:25

Ik miste aandacht (bijv. petitie) voor het dierenleed (wasbeerhonden en coyotes). Die formaldehyde zit zoals reeds gezegd in véél meer (o.a. vaccinaties!) en als ouder kun je immers op safe spelen door te kiezen voor een jas zonder bont. (En ook niet voor truien van angorawol en merinoschapen horror Uggs). Dat daar aan voorbij werd gegaan, vond ik nog het meest choquerend aan dit bericht. Goede tip trouwens, Jetty!

jetty
jetty10 jan. 2016 - 16:46

Sorry voor mijn ik koopt met een t en echt bond met een d.

jetty
jetty10 jan. 2016 - 16:44

Als ik wil weten of ik echt of nep bont koopt doe ik twee testjes. Ik blaas in het "bont" en kijk of ik stof of huid zie. Als ik twijfel vraag ik aan de verkoper of ik een paar haartjes eruit mag trekken. Als je er dan een aansteker bij houdt en het is echt bond ruik je verbrand haar. Bij echt haar ontstaat er een verbrand bolletje en kunsthaar smelt.Vaak weet de verkoper ook niet of het om echt bond gaat. Misschien zijn er andere mensen die een ander en misschien beter trucje weten.

koenw
koenw10 jan. 2016 - 16:32

Dit was weer een drammerig Brecht onderwerp. Naar de deskundige van de Warenautoriteit met een realistische test werd nauwelijks geluisterd. Wanneer gaat Brecht (Kassa)eens stage lopen bij Trosradar?

bvdsteeg
bvdsteeg10 jan. 2016 - 14:48

In laboratorium in Duitsland zijn restanten aangetoond van de pil in bladgroente, geteeld op het land. En dit is nog maar één stof die in de riool wordt geloosd. Kringloop economie? Nog veel te doen. PS. formaldehyde zat/zit ook altijd in spaanplaat. Radon gas wat uit grond in huizen komt is ook gevaarlijk. Geen huizen meer bouwen met kruipruimte! enz.

Trus
Trus10 jan. 2016 - 9:31

Dus formaldehyde is giftig en kankerverwekkend. Dit is ook een ingredient van veel vaccinaties. Dit wordt in het lijf van baby's en kinderen gespoten. Is het dan ineens niet meer schadelijk? Ben benieuwd hoeveel ouders hiervan op de hoogte zijn....

bianca123
bianca1239 jan. 2016 - 19:30

Ik heb vorig jaar een winterjas gekocht bij de C&A en ben meteen gaan kijken en denk dat de kraag van echt bont is.Er staat op het label: bevat niet textiel delen van dierlijke oorsprong

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!