Kassa

Bonden willen werknemerspremie voor behoud WW

08-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5euros_11.jpg
De vakcentrales FNV en CNV willen opnieuw een WW-premie voor werknemers invoeren om te voorkomen dat de uitkeringsduur fors wordt bekort. Ze hebben dat plan op tafel gelegd in hun overleg met de werkgevers dat deze week is begonnen, bevestigen vakbondsbronnen.
WW verkorten
Het kabinet wil de maximale WW-duur volgend jaar terugbrengen van maximaal 38 naar 24 maanden, waarbij de uitkering in het laatste jaar terugzakt naar bijstandsniveau. De bonden zijn hier mordicus tegen. De FNV noemde de ingreep begin deze week onbespreekbaar.
Werknemers
Werknemers betalen sinds enkele jaren geen WW-premie meer. Die komt sindsdien helemaal voor rekening van de werkgevers. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken wees in december op de mogelijkheid de WW-duur in stand te houden door het herinvoeren van een premie voor werknemers. Hij achtte die oplossing echter onwaarschijnlijk vanwege de koopkrachteffecten. De WW-maatregel moet ruim 1 miljard euro per jaar opleveren. Als werknemers opdraaien voor die rekening, zou dat modale inkomens 200 euro per jaar aan koopkracht kosten, becijferde Asscher.
Werkgevers
Of de werkgevers bereid zijn aan de wens van de bonden tegemoet te komen, is onduidelijk. Zelf hebben ze ook wensen. Zo willen ze af van de verplichting die het kabinet bedrijven met meer dan 25 personeelsleden wil opleggen om 5 procent arbeidsgehandicapten in dienst te nemen.
Overleg werkgevers en bonden
Een ingewijde denkt dat het overleg tussen werkgevers en bonden nog wel enkele weken kan duren. Als zij het eens zijn, leggen ze hun afspraken aan het kabinet voor. Dat hoopt dat er begin volgende maand een sociaal akkoord ligt met maatregelen om de economie te stimuleren en de werkloosheid te bestrijden.
Enige financiële ruimte
Het kabinet houdt er volgens een betrokkene rekening mee dat de sociale partners met een pakket zullen komen waarbij ,,een rekening'' hoort. Premier Mark Rutte liet vorige week doorschemeren dat er enige financiële ruimte is, doordat een nieuw bezuinigingspakket van ruim 4 miljard bewust wat te royaal is begroot. Eerder reserveerde het kabinet al een bedrag van 250 miljoen euro om het sociaal overleg ,,te smeren''. Dat zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om de WW-ingreep te verzachten. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!