Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Bon Bini Belbus: Juffrouw Joy krijgt geen water op haar boerderij

22-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
belbus bonaire 930
Juffrouw Joy is 89 en heeft net als veel andere Bonairianen een Kunuku. Dit is een stukje grond waarop zij groente, fruit en kleine plantjes verbouwt. Dit doet zij nog altijd met veel plezier, maar helaas heeft zij momenteel een groot probleem. De truck die haar elke week water brengt, is kapot. Hoe moeten haar gewassen nu groeien?
Drinkwater wordt op Bonaire uit zeewater gefilterd. Dit is relatief duur én slecht voor het milieu. Vandaar dat het Water- en Energiebedrijf Bonaire (WEB) grijs water levert. Er is in 2010 door de Europese Unie 20 miljoen euro geïnvesteerd in een afvalwaterzuiveringsinstallatie. Zo hoopt de overheid de lokale teelt van groente en fruit te stimuleren.

Watertruck kapot

Dit grijze water wordt door het WEB met een grote watertruck naar de lokale kunukeros gebracht. Zo ook bij juffrouw Joy. Elke week komen ze met vier kuub water langs. In november is deze truck echter kapotgegaan, en nu zit Juf Joy zonder water voor haar plantjes.
Ze besluit verhaal te halen bij het WEB. Daar wordt haar medegedeeld dat de truck niet gemaakt kan worden, maar dat ze voortaan het water zélf kan komen halen. Dat is echter lastig voor haar: ze heeft namelijk niet de middelen om zo’n grote hoeveelheid water te vervoeren.

Zoektocht naar oplossing

Volgens Ko Hendriks, manager customer service bij het WEB, heeft het bedrijf niet voldoende geld om een nieuwe truck te kopen. Hij benadrukt dat de verantwoordelijkheid voor het rondbrengen van grijs water wettelijk niet bij het waterbedrijf ligt. Wel geeft hij aan zich verantwoordelijk te voelen. Vandaar dat het WEB achter de schermen bezig is met het zoeken naar oplossingen. Al vanaf december is het bedrijf bezig met het benaderen van partijen op het eiland die beschikking tot een watertruck hebben.
Deze partij is inmiddels ook gevonden. Fundashion Krusada, een stichting die zich bezighoudt met resocialisatie, bezit een grote watertruck en is bereid het rondbrengen van water op zich te nemen. Er ligt dus al een oplossing, maar deze is niet naar Juffrouw Joy - of andere Kunukeros - gecommuniceerd. Op de vraag waarom dit niet is gebeurd kan Ko geen antwoord geven. Hij geeft aan dat dit inderdaad beter gecommuniceerd had moeten worden. Goed dus, dat de Belbus verhaal ging halen.

Eind goed, al goed

Maar, eind goed al goed. Want Juffrouw Joy krijgt vanaf nu elke twee weken een grote truck met water van Krusada. Dit water is nu nog vrij duur. Maar hoe meer mensen zich voor het project aanmelden, hoe goedkoper het wordt. Ook staat Krusada te springen om een tweede truck. Ze hebben er een, maar dit is niet genoeg om aan alle vraag te voldoen. Donaties zijn dus van harte welkom. Dit kan via de Facebookpagina  of de website van Krusada.
En juffrouw Joy? Die is in de zevende hemel met haar gevulde watertonnen!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!