Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Bomvolle treinen zorgen voor klachtenregen bij NS

07-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
602 keer bekeken
  •  
ns_trein_20220905

Bij reizigersorganisatie Rover stromen de klachten over bomvolle treinen binnen. Door personeelstekort zetten de spoorwegen minder treinen in, die vaak ook korter zijn, schrijft het AD.

Ontvangt Rover op meldpunt Volletreinen.nl normaliter hoogstens enkele honderden klachten per maand, in september waren dat er bijna 1700. Deze maand staat de teller alweer op 430 klachten. "Dat is in het 11-jarig bestaan van ons meldpunt niet eerder voorgekomen", zegt directeur Freek Bos tegen het AD. Oorzaak van de problemen is dat NS vanwege personeelstekorten met 10 procent minder treinen rijdt. Veel treinen zijn bovendien ingekort of gehalveerd.

Topje van de ijsberg

Rover spreekt van het topje van de ijsberg en eist maatregelen van NS. "De directie mag zich niet achter de personeelsproblemen verschuilen. Dit probleem kan nog jaren duren, onconventionele maatregelen zijn nodig". De belangenclub wil dat NS langere treinen desnoods met één conducteur laat rijden. "Nu wordt vastgehouden aan de interne norm van twee conducteurs, maar die is in het verleden vaker losgelaten."

NS erkent het probleem

Thijs van Daalen is regisseur vraag & aanbod bij de NS. Hij probeert het aantal treinen en treinritten af te stemmen op het aantal reizigers. Hij zegt dat NS hard bezig is om de grootste problemen op te lossen. ,,Prioriteit nummer één was afgelopen tijd om treinen zoveel mogelijk te laten rijden, gegeven het personeelstekort. Door de dienstregeling komende tijd niet meer wekelijks, maar voor langere periode te plannen, kunnen we treinen langer maken.

NS zegt daarnaast sinds deze week op drukke routes 200 extra treinen in te zetten. ,,Veel reizigers gaan het effect van deze maatregelen snel merken.” Het loslaten van de conducteursnorm wil de spoorwegen niet uitsluiten, maar enkel na overleg met onder meer het eigen personeel.

Bron: AD/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!