Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

bol.com wil met slimme inpakmachine verspilling tegengaan

03-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
543 keer bekeken
  •  
bol.com logo 930x520

Webwinkel bol.com gaat met een speciale inpakmachine pakketjes slimmer inpakken. De machine kan de afmetingen van verschillende artikelen tegelijkertijd scannen en vouwt hier één kartonnen doos omheen. Zo hoopt de webwinkel kleinere pakketten te verzenden en minder verpakkingsmateriaal te gebruiken.

Volgens bol.com is het de eerste inpakmachine in zijn soort wereldwijd die meerdere artikelen op maat in één doos kan stoppen. Voorheen werden pakketjes vaak met de hand ingepakt en werden er standaardformaten voor dozen gebruikt. Onder klanten van bol.com is al langer frustratie dat kleine artikelen vaak aankomen in veel te grote dozen.

Sinds 2015 pakt de webwinkel losse artikelen al grotendeels machinaal in. Daar heeft bol.com intussen al tien machines voor. Begin volgend jaar komen er nog eens vijf multi-inpakmachines bij. Over een paar jaar wil bol.com tien van deze machines hebben. De machine pakt ook artikelen in van verkooppartners die de logistiek hebben uitbesteed aan de webwinkel.

Bol.com hoopt verder te verduurzamen met inpaktechnologie

bol.com ontwikkelde de machine met fabrikant CMC. Door de speciale machine kunnen er ook meer pakketjes mee in busjes, waardoor er minder ritten nodig zijn voor het bezorgen van hetzelfde aantal artikelen. Met de technologie hoopt bol.com verder te kunnen verduurzamen. Op dit moment is ongeveer een vijfde van de totale CO2-uitstoot van het bedrijf afkomstig van pakketten. In 2025 wil de webwinkel klimaatneutraal zijn en geen enkele CO2-uitstoot meer hebben.

De ontwikkeling van de machine heeft enkele jaren in beslag genomen. De webwinkel doet geen uitspraken over de kosten van de ontwikkeling. bol.com heeft de machine de afgelopen tijd al flink getest en vanaf vrijdag wordt deze officieel ingezet in het logistieke proces. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!