Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Boetes voor pluimveebedrijven die kippen verkeerd vangen

11-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
227 keer bekeken
  •  
kippen boerderij stal 1127
Enkele bedrijven die hun kippen op een verkeerde manier - namelijk aan de poten - vangen, hebben een boete gekregen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De waakhond heeft de pluimveesector gevraagd om zelf met nieuwe vangmethoden te komen.
In een uitzending van Kassa was al te zien hoe veel supermarkten eieren verkochten van legkippen die op een niet diervriendelijke manier werden gevangen. 

Gang naar de rechter

Dierenwelzijnsorganisaties kaartten de verboden en voor de dieren pijnlijke en beangstigende vangmethode aan. Wakker Dier stapte zelfs met succes naar het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) om voor elkaar te krijgen dat het verbod zou worden gehandhaafd, want dat gebeurde de club lang niet vaak en goed genoeg: "pas als meer dan 2 procent van de kippen ernstig gewond raakte".
De Nederlandse Vereniging van Pluimvee Service Bedrijven (NVPSB) beaamt dat er een verbod is volgens een Europese transportverordening, maar zegt dat de regels niet duidelijk voor kippen zijn geformuleerd en dat er alom in de sector een ander stuk wordt gehanteerd, namelijk de 'guide to good practice for the transport of poultry'. Deze gids maakt geen bezwaar tegen de omstreden vangmethode, stelt de NVPSB.

'Te weinig mensen'

Bij vleeskuikens worden intussen veelvuldig andere vangmethoden dan met de hand toegepast, maar bij (aankomende) legkippen is het nog nodig om ze met de hand te vangen, aldus Jan Brok van de vereniging. "De dieren worden daarbij 2 tot 15 seconden op de kop gehouden, daarna komen ze al in de krat voor het vervoer", zegt hij. Bovendien zijn er volgens hem te weinig handen om de kippen allemaal per stuk voorzichtig op te pakken. "Er zouden dan wel vier keer zoveel medewerkers nodig zijn. We hebben nu al te weinig mensen."
De vang- en laadbedrijven dreigden komende week al te stoppen met het handmatig vangen van pluimvee uit vrees voor boetes na de uitspraak van het CBb. Ze blijven nu echter voorlopig pluimvee vangen omdat er gesprekken zijn die perspectief bieden, zoals met de NVWA over nieuwe methoden. De kansen op boetes worden noodgedwongen maar even voor lief genomen, aldus Brok. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

miennaamishaaz
miennaamishaaz11 jun. 2021 - 14:48

Walgelijk, laat die boeren hun gang gaan. Ik pleit namelijk nog steeds voor het slechter leven keurmerk, waarbij hoe slechter het leven van het dier hoe goedkoper het product.

2 Reacties
JannieBoe
JannieBoe11 jun. 2021 - 18:16

U gaat het in de toekomst nog heel moeilijk krijgen. Het aantal mensen dat wél geïnteresseerd is in of een dier aan pijn of angst lijdt stijgt in rap tempo! Dat proces is onomkeerbaar. Gelukkig maar.

JannieBoe
JannieBoe11 jun. 2021 - 18:36

U zult het in de toekomst nog lastig krijgen want er zijn steeds meer mensen die met hun gevoel en verstand kiezen voor diervriendelijke producten. Die ontwikkeling is in volle gang en niet meer te stoppen!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!