Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Boetes en waarschuwingen voor onveilig eten

27-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP_koningsdag_930x520
Negen mensen kunnen een boete tegemoetzien omdat het voedsel dat zij verkochten tijdens Koningsdag onveilig was. De inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deelden verder 89 schriftelijke waarschuwingen uit. Vooral bij particuliere verkopers was er iets mis.
Vijftig inspecteurs
Dat is de uitkomst van in totaal 411 inspecties die vijftig inspecteurs uitvoerden op vrijmarkten en andere festiviteiten, meldde de NVWA vrijdag. Wat precies leidt tot een boete kan een woordvoerster van de NVWA niet zeggen, omdat het per keer verschilt. ,,De overtreding is iets zwaarder. En soms had een aanbieder al eens een waarschuwing op zak.'' De boetes variëren van 525 tot 1050 euro.
Niet geschikt was voor consumptie
Vijftien keer moesten standhouders voedsel weggooien, omdat het niet geschikt was voor consumptie. Soms werd afgekeurd voedsel onbruikbaar gemaakt met een kleurstof.
Ongaar of niet goed verhit
De meeste overtredingen betroffen eten dat ongaar of niet goed verhit was. Verder hadden verkopers vaak geen gelegenheid om hun handen te wassen of hadden ze geen koelbox of thermometer om de temperatuur van het eten te meten. Donderdag was het vrij koud zodat eten vooraf niet snel bedierf, maar wel koelde eten na bereiding soms te snel af. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!