Kassa

Boete voor Whatsapp vanwege inbreuk privacy

15-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
WhatsApp Logo 930 520
De Spaanse privacywaakhond AEPD heeft WhatsApp en moederbedrijf Facebook boetes van in totaal 600.000 euro opgelegd voor misbruik van gegevens van gebruikers. De toezichthouder spreekt van ernstige inbreuken op de privacy.

Nieuwe gebruiksvoorwaarden

Berichtenapp WhatsApp werd in 2014 overgenomen door Facebook. Aanvankelijk werd WhatsApp-gebruikers beloofd dat hun gegevens niet met Facebook zouden worden gedeeld, maar in augustus 2016 werd duidelijk dat dat toch zou gebeuren. WhatsAppers kregen nieuwe gebruiksvoorwaarden voorgeschoteld en moesten instemmen om de app te kunnen blijven gebruiken.

Delen gegevens in strijd met regels

De AEPD stelt vast dat het delen van gegevens door WhatsApp met Facebook in strijd is met Spaanse en Europese regels. Facebook ging vervolgens in de fout door de gegevens te gebruiken zonder expliciete toestemming van gebruikers.
Eerder kreeg Facebook ook al een tik op de vingers van toezichthouders in verschillende landen in Europa vanwege het gebruik van gegevens van WhatsApp. Woensdag meldde de Britse toezichthouder ICO nog dat Facebook een verklaring heeft getekend voorlopig geen gegevens meer te delen totdat nieuwe Europese regels in werking treden. Dat gebeurt in mei. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!