Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Boete voor huiseigenaren zonder energielabel

06-01-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
energielabel_14.jpg
Vanaf nu moeten huiseigenaren die hun huis verkopen of verhuren een nieuw energielabel regelen. Doen ze dat niet, dan moeten ze een boete van maximaal 405 euro betalen. Dat meldt een woordvoerder van minister Stef Blok (Wonen) dinsdag.
Verplicht
Het label geeft aan hoe zuinig het huis is met gas, elektriciteit en warmte. Er bestond al een energielabel en dat was ook verplicht, maar verkopers en kopers zagen daar vaak in onderling overleg van af.
5 miljoen gratis energielabels
In januari en februari krijgen alle ongeveer vijf miljoen particuliere huiseigenaren gratis een voorlopig energielabel thuisgestuurd van het ministerie van Blok. Dat geeft nu al globaal aan hoe het met hun huis is gesteld wat betreft energieverbruik. Deze schatting is gebaseerd op gegevens uit het kadaster en van vergelijkbare huizen.
Definitieve label kost enkele tientjes
De eigenaren kunnen dit certificaat via internet aanvullen met actuele gegevens over bijvoorbeeld dubbel glas, isolatie of een nieuwe ketel. Dat kunnen ze digitaal doorgeven aan een erkend deskundige, zoals een energiedeskundige of een makelaar die daarvoor een speciale opleiding heeft gevolgd. Dat is eenvoudiger en het scheelt in de prijs. Het definitieve label zal enkele tientjes gaan kosten.
Als eigenaren geen definitief label willen, hoeven ze dat niet te doen. Het is alleen verplicht als er een nieuwe bewoner in komt.
Label vloeit voort uit energieakkoord
De wet van Blok is in januari ingegaan, zodat vanaf nu ook de boete geldt. Het nieuwe label vloeit voort uit het energieakkoord dat het kabinet in 2013 sloot met onder meer milieuorganisaties.
'In nadeel van burgers '
De Stichting EnergyClaim, die opkomt voor gedupeerden van falend overheidsbeleid inzake energiebesparing, betreurt de invoering van het nieuwe label. ,,Het voldoet niet aan de Europese wetgeving en het werkt in het nadeel van burgers'', stelt voorzitter Pieter Levenbach.
Hij voorziet een hoop rompslomp. Levenbach: ,,Burgers moeten een hoop moeite doen om zo'n energielabel te krijgen. Het brengt financiële verplichtingen met zich mee en veroorzaakt bovendien privacyschendingen omdat burgers heel veel informatie beschikbaar moeten stellen aan de overheid.''
Informatie aan huiseigenaren
Alle 5 miljoen huiseigenaren krijgen bij hun voorlopige energielabel een folder. Bij het actualiseren van het label via internet is uitleg beschikbaar. Ook is er een helpdesk: telefoon 0800-0808 en helpdesk@energielabel.nl.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!