Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Boete langstuderen nog geen gelopen race

12-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Studenten_Jongeren_03.jpeg
De Tweede Kamer buigt zich donderdag over het wetsvoorstel van staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) om langstudeerders meer collegegeld te laten betalen. Dinsdag gaan studenten al de straat op om te protesteren tegen deze maatregel. Wat betekent de zogeheten langstudeerdersmaatregel voor studenten?
Wat houdt de maatregel in?
Studenten mogen een jaar langer doen over zowel hun bachelor- als hun masteropleiding tegen het normale collegegeldtarief van 1672 euro. Elke student die na dat jaar nog meer vertraging oploopt, moet een boete van 3000 euro betalen. Dit wordt het langstudeerderstarief of de langstudeerdersboete genoemd.
Voor wie en per wanneer geldt de maatregel?
Voor alle studenten vanaf komend collegejaar, dus ook voor degenen die inmiddels al vertraging hebben opgelopen. Tenminste, dat wil de staatssecretaris. De Tweede Kamer en vervolgens de Eerste Kamer moeten nog wel goedkeuring geven aan de wet.Deze maand is weer discussie ontstaan over de juridische haalbaarheid van het wetsvoorstel. Juristen meldden dat de boeteregeling ingaat tegen het zogeheten rechtszekerheidsprincipe. Dit betekent dat studenten die al studeren niet onder de regeling mogen vallen. Ook zeggen de advocaten dat het voorstel nieuwe studenten belemmert te gaan studeren en dat er geen rekening wordt gehouden met het verschil tussen vol- en deeltijdstudenten. Studentenorganisaties zeggen dat ze naar de rechter stappen als de wet komende donderdag ongewijzigd wordt aangenomen.
Waarom is de maatregel nodig?
De staatssecretaris wil 370 miljoen euro bezuinigen in het hoger onderwijs. Daarnaast hoopt de regering dat studenten door de maatregel worden aangespoord sneller af te studeren.
Zijn er uitzonderingen op de regel mogelijk?
Studenten met een functiebeperking krijgen na het jaar uitloop nog een jaar extra om hun studie af te ronden. Ook krijgen studenten die een tweede studie in de gezondheidszorg of het onderwijs beginnen een jaar langer de tijd om hun diploma te halen zonder de boete te hoeven betalen.
Wat doet de overheid om studenten tegemoet te komen?
Voor studenten is het langstudeerderskrediet in het leven geroepen. Dit is een extra leenvoorziening naast het collegegeldkrediet dat al bestaat. Sommige studenten hebben namelijk vanaf september 2011 geen recht meer op studiefinanciering en hebben dus ook hun leenjaren verbruikt. Zij kunnen tot september 2014 beroep doen op de extra leenvoorziening en maximaal 3000 euro per jaar lenen.
Wat zijn de reacties op het wetvoorstel?
Studenten zijn woedend. Begin dit jaar gingen duizenden studenten naar het Malieveld in Den Haag om hun ongenoegen kenbaar te maken. Het was het grootste studentenprotest in jaren. De HBO-raad en universiteitsraad VSNU sloten zich ook bij het protest aan. Staatssecretaris Zijlstra toonde zich echter niet onder de indruk, hij gaf geen duimbreed toe en houdt vol. De studenten worden in hun protest gesteund door oppositiepartijen D66, GroenLinks, PvdA en SP.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!