Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Boete arbeidsgehandicapten stok achter deur'

02-07-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
gehandicapten-geld_06.jpg
Bedrijven die niet genoeg werknemers met een arbeidsbeperking in dienst nemen, kunnen vanaf 2017 een boete krijgen. Die bedraagt 5000 euro per niet-ingevulde werkplek. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken heeft hierover dinsdag een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. Klijnsma hoopt de boete nooit te hoeven opleggen. Ze ziet de maatregel als een ,,stok achter de deur''.
Sanctie
In het sociaal akkoord van kabinet, vakbonden en werkgevers staat dat er tot 2026 100.000 banen in het bedrijfsleven bij moeten komen voor personeel met een arbeidshandicap. In de overheidssector gaat het om nog eens 25.000 banen. Bedrijven die het quotum niet halen, krijgen een sanctie.
Quotumregeling
Het kabinet meet vooraf hoeveel arbeidsgehandicapten er werken, met als ijkpunt 1 januari 2013. Die meting bepaalt het quotum voor de bedrijven. De quotumregeling is bedoeld voor mensen die niet in staat zijn het wettelijk minimumloon te verdienen. Jonggehandicapten en mensen die op de wachtlijst staan voor een sociale werkplaats komen als eerste in aanmerking.
De regeringsfracties VVD en PvdA zijn positief over het wetsvoorstel, net als 'bevriende' oppositiepartij D66. De VVD onderstreept wel dat het boetesysteem pas in werking treedt na overleg met de sociale partners. Als bijvoorbeeld het aanbod arbeidsgehandicapten te laag is, is het volgens Kamerlid Sjoerd Potters niet redelijk boetes uit te delen.
Kritiek
De Raad van State steunt het doel van de quotumwet, maar heeft stevige kritiek op diverse onderdelen. Zo wijst het hoogste adviesorgaan van de regering op de slechte situatie op de arbeidsmarkt. Ook betwijfelt de raad of een boete van 5000 euro een voldoende prikkel vormt voor bedrijven en vreest de raad voor verdringing van banen en veel administratieve lasten voor ondernemers.
'Papieren werkelijkheid'
Het CDA is zeer kritisch. Volgens Kamerlid Pieter Heerma is het quotum ,,echt iets van de Haagse tekentafel en daarmee een papieren werkelijkheid die in de praktijk niet gaat werken''. Heerma spreekt van ,,staatsdenken'' en overheidsbureaucratie.
Klijnsma voelt zich niet aangesproken door kritiek van de nieuwe VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer, die de quotumwet ,,chantage'' noemde. Volgende week heeft ze een afspraak met hem. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!