Boeren van koeien kan minder
16-12-2009
• leestijd 1 minuten
Koeien die hun voedsel staan te verteren, laten de hele dag door boeren en winden. Vooral de boeren veroorzaken een enorme methaanuitstoot, die een structurele bijdrage leveren aan het broeikaseffect. Daarom onderzoeken wetenschappers van de Wageningen Universiteit nu op de proefboerderij in Lelystad of een eenvoudige aanpassing in het voer de methaanuitstoot met 200.000 ton CO2 per jaar omlaag kan brengen.
Dierwetenschapper Ronald Zom denkt dat het helpt als boeren de snijmaïs, het wintervoer voor de koeien, iets langer op het land laten staan. Nu oogsten de boeren vanaf begin september, als de planten hooguit voor 35 procent uit droge stof bestaan. Volgens Zom eet het melkvee ook maïs die wat verder is ingedroogd. ,,Drogere maïs betekent meer zetmeel en minder vezels. Dus minder gasvorming in de pens en minder boeren'', aldus de onderzoeker melkveevoeding.
Op proefboerderij Waiboerhoeve experimenteren de wetenschappers nu met maïs in verschillende stadia van rijpheid. Ze hopen uiterlijk in de zomer van 2010 te weten hoe droog de snijmaïs precies mag worden, want dat is op tijd voor het nieuwe oogstseizoen. ,,Ons onderzoek kan een nieuwe voedingsadvies opleveren voor zowel melk- als vleeskoeien in de hele wereld'', stelt Zom. ANP