Kassa

Boekenweek bereikt vooral ouderen

13-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
boek_06.jpg
Aanstaande zaterdag, 16 maart, start de Boekenweek 2013. 25% van de Nederlanders is hiervan op de hoogte. Onder jongeren van 18-24 jaar is dit een stuk lager, maar 13%. Dit blijkt uit een onderzoek dat onderzoekbureau MarketResponse heeft uitgevoerd onder 500 Nederlanders van 18 jaar en ouder.
Boekenweek zou niet gemist worden
12,5% van de ondervraagden zou de Boekenweek missen als deze wordt afgeschaft. Dit zijn vooral ouderen; ruim twee op tien 65-plussers t.o.v. 3% van de jongeren van 18 tot 24 jaar. Ongeveer 35% vindt de Boekenweek wel aardig, maar zou het niet missen, en ongeveer 40% maakt het niets uit of er wel of geen Boekenweek is.
Boeken
lezen
De Boekenweek is in 1932 ontstaan ter promotie van het boek. Uit dit onderzoek blijkt dat veel mensen nooit een boek lezen dus dat er nog wel wat werk te doen is. Bijna één op de vijf ondervraagden leest nooit een boek. In de groep 55-64 jarigen is dit zelfs 25%.
De meeste Nederlanders (34%) lezen één tot vijf boeken per jaar. 65-plussers lezen de meeste boeken, 22,5% geeft aan meer dan twintig boeken per jaar te lezen.
Weinig boeken verkocht in boekenweek
Nederlanders kopen niet veel boeken voor zichzelf en zeven op de tien Nederlanders geeft aan geen boek te gaan kopen tijdens de Boekenweek. Weer scoren jongeren laag, maar 4% van de jongeren tussen de 18 en 24 zegt dat ze een boek te kopen. Onder 65-plussers is dit veel meer, ruim 15% zegt tijdens de Boekenweek zeker een boek aan te zullen schaffen.
E-books
Het Boekenweekgeschenk is ook digitaal verkrijgbaar en dat is handig, want bijna drie op de tien Nederlanders heeft wel eens een e-book gelezen.
E-books worden het meest gelezen op een tablet (46%). 36% gebruikt een e-reader. De e-reader is favoriet bij de vrouwen en de mannen gebruiken meestal een tablet.
Het onderzoek
Dit onderzoek is uitgevoerd door MarketResponse, onder 500 Nederlanders van 18 jaar en ouder.
Bron: MarketResponse

Meer over:

boeken, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!