Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Boa's krijgen toegang tot rijbewijzenregister om boetes uit te delen

27-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1309 keer bekeken
  •  
Verkeersboete_930x520

Vanaf volgend jaar krijgen buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) vanaf volgend jaar toegang tot het rijbewijzenregister van de RDW om boetes uit te kunnen schrijven. Daarnaast zullen handboeien op termijn worden toegevoegd aan de standaarduitrusting van boa’s die een geweldsbevoegdheid hebben. Dat laat minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid weten in de meerjarige beleidsagenda boa’s die aan de Tweede Kamer heeft aangeboden.

Nederland kent ongeveer 23.000 boa’s die via honderden publieke en private werkgevers in zes domeinen werken. Het gaat onder andere om gemeentelijke handhavers, boswachters, leerplichtambtenaren, sociaal rechercheurs en ov-boa’s: conducteurs in de trams, treinen en bussen. Wanneer een boa op straat bij een overtreding een boete wil uitschrijven, moet hij de identiteit van de overtreder kunnen vaststellen.

Wanneer de persoon in kwestie geen identiteitsbewijs bij zich heeft, moet nu de politie erbij komen om de identiteit vast te stellen. Om ervoor te zorgen dat boa’s dit zelfstandig kunnen doen krijgen zij toegang tot het rijbewijzenregister van de Dienst Wegverkeer (RDW). Dit moet ervoor zorgen dat gemeentelijke handhavers, publieke groene boa’s en ov-boa’s naar verwachting in de loop van 2023 zelfstandig de identiteit van een persoon kunnen vaststellen.

Wapenstok

Boa’s kunnen wanneer het nodig is voor hun taak worden uitgerust met geweldsmiddelen, zoals de korte wapenstok. Nu wordt bij de aanvraag voor een geweldsmiddel gekeken naar de frequentie en mate waarin zich in het verleden situaties hebben voorgedaan waarbij bewapening wenselijk was. Ook moet de boa-werkgever aantonen dat er sprake was van een toename van geweldsincidenten.

"Dit heeft ongewenste gevolgen. Als blijkt dat het aantal geweldsincidenten gelijk bleef of afnam, kan het geweldsmiddel worden ingetrokken, dit terwijl de noodzaak voor de boa om het geweldsmiddel te dragen mogelijk nog steeds aanwezig was. Dit vereiste vind ik niet meer passend en wil ik vervangen", aldus de minister. Daarom wordt dit criterium nu aangepast in de beleidsregels.

Bron: Security

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!