Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Blokhuis: doe het 'dranquilo' met drank

11-12-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
paul blokhuis 1127
Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) start een campagne tegen overmatig gebruik van alcohol. Het kernwoord hierbij is 'dranquilo', een combinatie van het Spaanse woord voor 'kalm aan' (tranquilo) en 'drank'. Er komen video's 'met een knipoog' op social media en buiten komen er posters en billboards.
Het moet gewoon worden om minder te drinken en eens een rondje over te slaan, vindt Blokhuis. Vanaf februari komen er ook spotjes op tv. Het is voor het eerst sinds de jaren negentig dat er een campagne vanuit de overheid komt om mensen bewuster te maken van alcoholgebruik.

Nationaal Preventieakkoord

'Dranquilo' richt zich in het bijzonder op ouderen, studenten en plattelandsjongeren. Het komt voort uit het Nationaal Preventieakkoord. Een afname van overmatige drinkers staat daarin als doel beschreven. Zo moet het percentage zware drinkers in 2040 van 8,5 naar 5 procent gaan.
Onderzoekers van Trimbos stellen dat 16 procent van de Nederlanders overweegt minder te gaan drinken in de toekomst. Het instituut zegt bovendien dat alcohol de samenleving per jaar tussen de 2,3 en 4,2 miljard euro kost.
"Alcohol drinken verhoogt het risico op allerlei ellende met je gezondheid", zegt Blokhuis. "Daarover willen we niet met een vingertje wijzen maar mensen wel aansporen om er vooral bewuster mee om te gaan." ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!