Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Blok wil tijdelijke huurcontracten voor starters

11-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
huizen_geld_16.jpg
Minister Stef Blok (Wonen) wil tijdelijke huurcontracten voor starters. Een wetsvoorstel daartoe staat voor vrijdag op de agenda van de ministerraad.
Doorstroming verbeteren
Bronnen rond de coalitie bevestigen dat naar aanleiding van berichtgeving in de Telegraaf vrijdagochtend. De tijdelijke huurcontracten zijn bedoeld voor starters, jongeren en grote gezinnen en moeten de doorstroming verbeteren en de wachtlijsten verkorten.
Het is niet zeker of het wetsvoorstel vrijdag daadwerkelijk behandeld wordt. Premier Mark Rutte heeft in het verleden vaak wetsvoorstellen die uitlekten in de pers van de agenda gehaald en een week doorgeschoven.
Huurrecht flexibeler
Blok heeft eerder al aangegeven dat hij het huurrecht flexibeler wil maken. Zijn plannen moeten er toe leiden dat mensen eerder een huurwoning krijgen, maar die niet onder alle omstandigheden decennialang kunnen blijven bezetten. Jongeren moeten er uit na een bepaalde leeftijd en starters zodra hun inkomen boven een bepaalde grens is gestegen. Grote gezinnen moeten verhuizen uit een grote woning zodra de kinderen de deur uit zijn en de ouders ook met een kleinere huurwoning toe kunnen.
Het wetsvoorstel van Blok is een uitwerking van de afspraken die het kabinet ruim een jaar geleden met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP maakte in het woonakkoord.
Kritiek
De Woonbond vreest dat de plannen van minister Stef Blok (Wonen) om het verhuurders makkelijker te maken om een tijdelijk huurcontract aan te bieden, alleen maar leiden tot aantasting van huurdersrechten. De belangenbehartiger van huurders denkt dat er door de voorgestelde maatregelen nauwelijks meer woningen beschikbaar komen.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!