Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Blok: geen uitstel strengere hypotheeknormen

11-12-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
hypotheek_huis_geld_63.jpg
Het kabinet weigert de strengere hypotheeknormen die op 1 januari ingaan uit te stellen. De ministers Stef Blok (Wonen) en Jeroen Dijsselbloem (Financiën) hebben dat de Tweede Kamer laten weten.
Oproep Tweede Kamercommissie van Wonen
Ze leggen daarmee een oproep van de Tweede Kamercommissie van Wonen naast zich neer. Die had op initiatief van CDA-Kamerlid Sander de Rouwe woensdag om uitstel en een nadere beschouwing van de leennormen gevraagd. Ook makelaars en werkgeversorganisaties verzetten zich tegen de aanscherping. Volgens het CDA belemmeren de strengere normen het herstel van de woningmarkt.
Huishoudens met inkomen onder 30.000 euro
De strengere normen voor de maximale maandelijkse lasten gelden voor huishoudens met een inkomen onder de 30.000 euro. Daar staat tegenover dat de rente fors is gedaald. Met gelijke maandlasten kan dan een grotere hypotheek worden genomen. Ook blijven er volgens Blok en Dijsselbloem mogelijkheden om af te wijken. In de meeste situaties kan op 1 januari 2015 meer worden geleend dan een jaar geleden.
Protest
Vooral het CDA protesteerde de afgelopen dagen tegen de strengere normen als gevolg van het Nibud-advies. Minister Blok wees er dinsdag in het vragenuurtje op dat de rol van het Nibud in 2012 is ingevoerd op voorstel van twee CDA-ministers, in reactie op een in de Kamer aangenomen motie van de PvdA en de PVV. De Rouwe zei woensdag dat zijn CDA niet zozeer bezwaar heeft tegen een of twee regelingen om het krediet te beperken, maar wel tegen ,,de stapeling'' die zich nu aandient. ,,Dit is de zoveelste maatregel, we schieten door'', aldus De Rouwe. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!