Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
'Bloedtest vervangt punctie en vlokkentest'
28-06-2010
•
leestijd 2 minuten
•
95 keer bekeken
•
Wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum in Maastricht (UMC+) ontwikkelen een bloedtest, die volgens hen binnen twee tot vijf jaar de vlokkentest en de vruchtwaterpunctie bij zwangere vrouwen kan vervangen. De bloedtest is volgens hen geschikt voor alle vrouwen, eenvoudig uit te voeren, goedkoop en zonder gevaar, terwijl de vlokkentest en de vruchtwaterpunctie altijd een klein risico op spontane abortus geven.
Suzanna Frints
Klinisch geneticus Suzanna Frints presenteert de resultaten van de ontwikkeling van de bloedtest tot nu toe dinsdag op een congres voor embryologen in Rome. De Maastrichtse wetenschappers hebben al bewezen dat de bloedtest afwijkingen bij ongeboren jongetjes aantoont en verwachten hetzelfde resultaat voor het opsporen van het syndroom van Down. De bloedtest kan volgens de onderzoekers een routine-onderdeel van de gebruikelijke zwangerschapscontrole worden.
Vruchtwaterpunctie
Vrouwen die risico lopen om een kind met aangeboren afwijkingen te krijgen, of die ouder zijn dan 35 jaar, kunnen nu kiezen voor een vruchtwaterpunctie, waarbij vocht uit de baarmoeder wordt opgezogen, of een vlokkentest, waarbij cellen uit de moederkoek worden gehaald. Het aanprikken van de baarmoeder kan een spontane abortus veroorzaken. In vocht of cellen zit erfelijk materiaal op grond waarvan een aantal afwijkingen is vast te stellen. Soms krijgen aanstaande moeders vervolgens het advies de zwangerschap af te breken of kiezen zij daar zelf voor.
Vaststellen afwijkingen
Voor het vaststellen van afwijkingen gebruiken genetici een bepaalde methode, die nu ook blijkt te werken met vroeg in de zwangerschap afgenomen bloed van de moeder. Bloedprikken levert uiteraard geen enkel gevaar op voor de zwangerschap, aldus Frints. Volgens haar is de betrouwbaarheid van de bloedtest nu 80 procent, maar zij verwacht dat de succesfactor nog omhooggaat.
Maastrichtse onderzoek
Het Maastrichtse onderzoek begon vorig jaar en heeft inmiddels uitgewezen dat jongetjes met hemofilie (een bloedziekte) of de ziekte van Duchenne (een spierziekte) gevonden worden. Aantonen van het downsyndroom is bijna afgerond en daarna proberen de wetenschappers twee andere, niet met het leven verenigbare syndromen via de bloedtest aan te tonen. De onderzoekers hopen dat de bloedtest binnen vijf jaar wereldwijd een standaardmethode zal zijn.
Bron: ANP