Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Bloedonderzoek naar dioxine in Harlingen'

13-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
bloedonderzoek-zembla.jpg
Bewoners in Harlingen laten hun bloed onderzoeken op dioxine. De aanleiding is dat vorig jaar september een toxicoloog uit Harlingen te hoge dioxinewaarden aantrof in de eieren van plaatselijke hobbykippenhouders. De Harlingers denken dat de uitstoot van de afvalverbrandingsoven aan de rand van hun stad de oorzaak is van het probleem. Ze willen nu via bloedonderzoek achterhalen hoe groot de gezondheidsrisico’s zijn.
Eigen onderzoek Harlingers
Vijf inwoners hebben inmiddels hun bloed afgestaan. Omdat de gemeente Harlingen al jaren geen gehoor heeft gegeven aan het verzoek van haar burgers om te onderzoeken of uitstoot van de afvaloven schadelijk is voor het menselijk lichaam, zijn de bewoners op eigen kosten zelf een gezondheidsonderzoek gestart. In de uitzending ‘Angst in Harlingen’ onderzoekt ZEMBLA wat er kan gebeuren als de overheid haar burgers niet serieus neemt.
RIVM: geen specifiek probleem Harlingen
Het RIVM bevestigde begin dit jaar de resultaten van het eierenonderzoek in Harlingen. Volgens het onderzoeksinstituut is er echter geen sprake van een specifiek Harlinger probleem omdat ook bij hobbyboeren elders in Nederland vergelijkbare waarden zijn gevonden. Het RIVM lieten toen weten geen onderzoek te doen naar de mogelijke dioxinebron in Harlingen.
Ook onderzoek huisarts
De bevindingen van het RIVM stellen de bewoners niet gerust. Ook de Harlinger huisarts J. W. Huisman maakt zich zorgen over de leefomgeving van zijn patiënten. Daarom laat hij zijn bloed onderzoeken om te kijken of er ook verhoogde dioxinewaarden in het menselijk lichaam worden aangetroffen.
Tumult rond komst afvalverbranding
In 2009 is het tumult rondom de komst van afvalverbrandingsoven ontstaan. De Harlingers kwamen massaal in opstand maar de oven kwam er toch. Sindsdien is het bedrijf voor de bevolking een bron van wantrouwen, angst en woede. Burgers voelen zich in de steek gelaten door hun overheid. Door het eierenonderzoek is de onrust opnieuw aangewakkerd. Op 19 februari 2014 maakte de provincie Friesland bekend samen met de gemeente Harlingen een groot, langdurig onderzoek naar de luchtkwaliteit in Harlingen uit te gaan voeren.
ZEMBLA: Angst in Harlingen, donderdag 13 maart 2014 om 20.50 uur bij de VARA op Nederland 2.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!