NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Bloedbank start productie geneesmiddel tegen corona-infectie

13 aug 2020
  •  
leestijd 1 minuten
sanquin 930x520

De bloedbank werkt aan een geneesmiddel dat mogelijk al vrij snel kan worden ingezet om kwetsbare doelgroepen te beschermen tegen een corona-infectie. Een klinische studie loopt nog en zal in oktober de werkzaamheid bevestigen. Als de werking wordt bevestigd, kan het middel worden ingezet. Sanquin Plasma Products beschikt over de eerste 3000 kilo plasma, rijk aan antistoffen tegen het virus.

Een ampul antistoffen uit het bloed van ex-coronapatiënten kan preventief of direct na een infectie met het virus als infuus worden toegediend om immuun te blijven. In totaal 16.000 deelnemers gaven samen tot wel 50.000 donaties in twintig weken tijd. Directeur Daphne Thijssen geeft aan dat Sanquin sinds maart een flinke basis heeft gelegd met het onderzoek naar antistoffen tegen het coronavirus. "Bij het onderzoek kijken we naar hoe ze werken, de ontwikkeling van een betrouwbare antistoftest en hoeveel donors die antistoffen hebben." Op dit moment zoekt de bloedbank nog naar zeker 4000 donoren. "Zo lang er geen vaccin beschikbaar is om mensen immuun te maken tegen Covid-19, moeten we hier mee doorgaan om risicogroepen te beschermen tegen ernstige infecties", aldus Thijssen. ANP

Meer over:

, , , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!