Kassa

Bloedbank start bloedonderzoek op nieuwe coronavirus

19-03-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bloed bloedbank bloedtest 1127
Met een nieuwe bloedtest gaan onderzoekers van de Nederlandse bloedbanken een landelijk bevolkingsonderzoek doen naar het nieuwe coronavirus. Dat zegt hoogleraar en arts-microbioloog Hans Zaaijer van Sanquin in het AD. Doel is om te achterhalen hoe breed het virus is verspreid en hoe snel de samenleving immuniteit tegen de ziekte opbouwt.
Dagelijks komen er circa 2000 bloeddonoren bij de bloedbank. De bezoekers zijn een goede vertegenwoordiging van mensen van 18 tot 79 jaar door het hele land. Er worden vanaf deze week de eerste monsters gemeten. Als dat goed gaat, breiden de bloedbanken dit uit tot het meten van de hele bulk in twee weken. Nu worden de bloedmonsters van 10.000 mensen gemeten. Dat zijn alle mensen die in een week tijd bloed doneren in Nederland, vermeldt Zaaijer.
De bloedbanken willen deze test om de zoveel weken herhalen om zo een goed beeld te creëren van de groeiende groepsimmuniteit tegen corona in Nederland. In Nederland zijn er in totaal 331.000 bloeddonoren. Per week geven zo'n 10.000 donoren bloed. Zaaijer: "Ongeveer 99 procent heeft toestemming gegeven op onderzoek naar zijn of haar bloed en verder kan het volledig geanonimiseerd worden.’’ ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!