Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Bloedbank Sanquin maakt 8800 doses van coronamedicijn

2 okt 2020
  •  
leestijd 1 minuten
corona virus pathogeen 1127
Sanquin heeft 8800 doses gereed van een medicijn, gemaakt uit plasma van voormalige coronapatiënten. Dit moet kwetsbare mensen tijdelijk bestand maken tegen het coronavirus.
De bloedbank bevestigt een bericht van Hart van Nederland daarover. Het gaat niet om een vaccin, want dat laat het lichaam zelf antistoffen tegen het virus aanmaken. Het is een medicijn dat de antistoffen bevat en maar tijdelijk werkt. Er moet nog een procedure worden afgesproken met het gezondheidsministerie, maar daarna moet het testen van de nieuwe remedie al snel beginnen.

Plasma van ex-patiënten

Sanquin zamelde plasma in van 16.000 donoren die Covid-19 hebben gehad en dus antistoffen in zich dragen. Een tegenvaller was echter dat de werking daarvan korter duurde dan gehoopt.
Er is nu 6000 kilo geschikt plasma verzameld, maar het moet zeker 30.000 kilo worden. Sanquin zamelt daarom nog steeds bloed in. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar