Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Blijvend tekort aan mondkapjes en desinfecterende middelen

02-04-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
mondkapje mondkapjes 1127
In de zorg zijn er nog steeds te weinig beschermende middelen, zoals mondkapjes en spatbrillen, en desinfecterende middelen. De materialen die er wel zijn, deugen bovendien vaak niet. Daardoor komt de veiligheid van de zorgverleners onnodig in het geding, stelt NU'91, de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden.
Om de problemen in kaart te brengen hield NU'91 een enquête onder zorgverleners, die 6500 keer werd ingevuld. In 92 procent van de gevallen blijkt dat de beschikbaarheid van beschermende middelen nog steeds onvoldoende is, ondanks de belofte van het parlement om ervoor te zorgen dat deze week de beschermende middelen op orde zouden zijn, aldus NU'91.

Onveilige alternatieven

Omdat mondkapjes soms ontbreken, gaan verpleegkundigen soms op zoek naar onveilige alternatieven. Er doen verhalen de ronde over verpleegkundigen in de wijkzorg die werken met zelfgemaakte mondkapjes van stof of keukenrol. Ook wordt er vanwege de schaarste vaak langer met middelen of producten gedaan dan 24 uur, waardoor de kans op besmetting voor zowel de zorgverlener als de patiënt vele malen groter wordt, stelt NU'91. Voorzitter Stella Salden van NU’91 noemt deze uitkomsten zorgelijk. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!