Kassa

'Blijf ggz-patiënt niet herkeuren'

29-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
man-depressief-ziek-930x520
Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid gaat er bij gemeenten op aandringen ggz-patiënten herkeuringen zoveel mogelijk te besparen. Sommige van deze patiënten dreigen minstens tweemaal te worden herkeurd, omdat het langer duurt voor ze aanspraak kunnen maken op langdurige zorg.

Overgang

Sinds 2015 zorgt de gemeente ervoor dat mensen met een psychische stoornis 'beschermd' kunnen wonen, in de hoop dat ze langzamerhand een gewoon leven kunnen oppakken. Mensen voor wie dat te hoog gegrepen is, zouden een beroep moeten kunnen doen op langdurige zorg, maar die overgang duurt langer dan gedacht. Blokhuis denkt dat die pas in 2021 rond is. De overgangsregeling die voor hen is getroffen is dan al verlopen, waardoor gemeenten mogelijk opnieuw willen vaststellen wat een patiënt mankeert en welke zorg hij nodig heeft.

Blokhuis streeft 'naar rust'

Tweede Kamerlid Maarten Hijink (SP) wees erop dat ,,dat hun heel veel stress bezorgt''. Blokhuis is dat met hem eens. Hij ,,streeft naar rust'' voor deze cliënten en beloofde met de gemeenten te gaan praten. Maar hij kan hun niets voorschrijven, waarschuwde hij.
De staatssecretaris vindt het ook spijtig dat de openstelling van de langdurige zorg voor deze ggz-patiënten zo lang gaat duren, maar ziet niet hoe het anders zorgvuldig kan. Het leeuwendeel van de Kamer berust daarin.
De groep ggz-patiënten die het betreft is ,,rond de 10.000 kwetsbare mensen'' groot, schat Blokhuis. ANP

Meer over:

ggz, paul blokhuis
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!