Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

BKR-registratie wordt sneller verwijderd na afronden schuldhulptraject

  •  
09-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3519 keer bekeken
  •  
Staatsschuld

Als mensen succesvol een schuldhulptraject hebben doorlopen, houden ze aan zo'n traject nog vijf jaar lang een negatieve BKR-registratie over. Hierdoor kunnen zij bijvoorbeeld geen hypotheek krijgen. Die periode wordt nu ingekort tot zes maanden, meldt minister Carola Schouten (Armoedebeleid). Mensen moeten daardoor sneller kunnen beginnen met een schone lei, aldus het kabinet. 

Schouten volgt daarmee enkele grote steden, die al begin dit jaar begonnen zijn negatieve BKR-registraties na een halfjaar te verwijderen.

Eerder sprak de minister met gemeenten af dat schuldhulptrajecten vanaf 1 juli niet langer meer duren dan anderhalf jaar. Mensen zijn dan sneller van hun schulden af. De minister verwacht dat dit de drempel om bij de gemeente aan te kloppen voor deze hulp zal verlagen.

Acht miljoen beschikbaar voor les over geldzaken

Er komen ook maatregelen die moeten helpen voorkomen dat mensen in financiële problemen komen. Zo stelt Schouten 8 miljoen euro beschikbaar om docenten op te leiden die leerlingen les gaan geven over geldzaken. Na de zomer zijn MBO-scholen als eerste aan de beurt, vanaf volgend jaar ook het primair en voortgezet onderwijs.

"We zien dat jongeren door onduidelijkheid veel geld mislopen en in de knel komen"

"Als je achttien wordt, komt er veel op je af", zegt Schouten. "We zien dat het voor veel jongeren en hun ouders niet duidelijk is wat ze allemaal moeten regelen en dat jongeren daardoor geld mislopen en financieel in de knel komen. Ik vind het heel belangrijk dat ze goede financiële vaardigheden aanleren en ook leren over de risico’s van bijvoorbeeld beleggen met crypto of online gokken."

Daarnaast worden subsidiepotjes opgehoogd die gericht zijn op schoolgaande kinderen uit arme gezinnen. Het gaat dan om geld voor zaken als schoolspullen, bijlessen, meedoen aan sport of muziek of om thuis en op school hun verjaardag te kunnen vieren.

"Aantal kinderen dat opgroeit in armoede in 2025 gehalveerd ten opzichte van 2015"

De maatregelen zijn onderdeel van een meerjarige aanpak om geldzorgen, armoede en schulden tegen te gaan. Het kabinet begon daar vorig jaar mee. In het coalitieakkoord is onder meer afgesproken dat het aantal kinderen dat opgroeit in armoede in 2025 moet zijn gehalveerd ten opzichte van 2015. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.