Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

BKR: Meer jongeren worstelen met betalingsproblemen

15-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
216 keer bekeken
  •  
koopkracht geld euros portemonnee 1127
Jongeren tot 25 jaar kampten in het coronajaar 2020 vaker met betalingsproblemen. Dat blijkt uit de Kredietbarometer van stichting BKR. Eind 2020 waren dit er ruim 34.000, tegenover 32.000 het jaar ervoor.
Peter van den Bosch, bestuursvoorzitter van Stichting BKR, vraagt om aandacht voor de uitdijende groep met betalingsproblemen. "Jongeren hebben een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt, een vaak forse studieschuld, de werkloosheid onder jongeren neemt toe en zij worstelen met hun onzekere (financiële) positie." Het Bureau Krediet Registratie verzamelt en beheert alle kredietgegevens in Nederland.

Minder mensen in schulden in coronajaar

Uit de barometer van het BKR blijkt ook dat sinds het begin van de coronacrisis in Nederland het aantal mensen dat in de schulden zit is afgenomen. Het aantal mensen met betalingsproblemen daalde van ongeveer 695.000 eind 2019 naar ruim 657.000 eind 2020. Mensen tussen de 41 tot en met 50 jaar hebben nog altijd de meeste betalingsproblemen. Eind 2020 hadden ruim 160.000 mensen in deze leeftijdscategorie een betalingsprobleem. Dit was ook zo eind 2019.

BKR verwacht toename betalingsproblemen

Wel waarschuwt Van den Bosch voor meer mensen met betalingsproblemen in de toekomst, omdat de daling volgens hem te maken heeft met de steunmaatregelen van de overheid. "Daarbij zijn veel kredietaanbieders, zoals banken, op dit moment coulanter dan normaal en er zijn veel preventieve betalingsregelingen getroffen", aldus Van den Bosch.
Volgens de stichting heeft iemand een betalingsprobleem als deze persoon een bepaalde periode achterloopt met betalen en de kredietaanbieder deze schuld bij BKR heeft gemeld. Ook is er sprake van een betalingsprobleem als er een aflossingsregeling is afgesproken, iemand bijvoorbeeld 250 euro of meer schuld heeft of gebruik maakt van schuldhulp. BKR/ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!