Kassa

BKR: meer betalingsproblemen onder 60-plussers

08-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
354 keer bekeken
  •  
koopkracht geld euros portemonnee 1127

De enige leeftijdscategorie die de eerste maanden van dit jaar meer betalingsproblemen kreeg zijn 60-plussers. Dat meldt Stichting BKR, die gegevens hierover heeft verzameld tot eind september. 

De stichting zegt dat pensioenen al jaren niet meestijgen met prijsstijgingen, waardoor gepensioneerden minder met hetzelfde geld kunnen kopen. Volgens een BKR-woordvoerder is dat ook terug te zien bij de schulden die 70-plussers hebben. Alleen in die groep nam het aantal schulden toe.

Minder problemen door coronabeperkingen 

Voor de overige Nederlanders geldt dat dit jaar de betalingsproblemen iets verder zijn afgenomen. Dat komt mede doordat mensen minder geld uitgaven aan horeca en vakanties vanwege alle coronabeperkingen. Ook zouden problemen met bijvoorbeeld het afbetalen van schulden pas later aan het licht kunnen komen, omdat door de coronapandemie tijdelijk gunstigere betalingsregelingen golden.

Van alle Nederlanders van 18 jaar en ouder had eind september 4,2 procent betalingsproblemen. Dat is een lichte afname vergeleken met eind vorig jaar, toen dat nog 4,3 procent was.

Meeste problemen in steden Zuid-Holland

In Rotterdam, Den Haag en Schiedam woonden naar verhouding de meeste mensen met betalingsproblemen. Tot 10 procent van de 18-plussers wonend in die plaatsen had moeite met bijvoorbeeld het op tijd aflossen van een lening. In Rozendaal, vlakbij Arnhem, was dat het laagst met 0,4 procent. ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

oscar de reiger
oscar de reiger9 dec. 2021 - 7:54

Het is de hoogste tijd dat er een indexatie van de pensioenen komt over de 13 + jaren dat er niet is geindexeerd. Dat is ook nadelig voor de werkenden die nu nog pensioenen opbouwen. Het pensioenakkoord is ook in het nadeel van huidige en toekomstig gepensioeneerden. Helaas wordt dit door linkse partijen gesteund.

1 Reactie
JannieBoe
JannieBoe9 dec. 2021 - 9:09

Het Pensioenakkoord is een akkoord tussen het kabinet, de werknemersorganisaties en de werkgeversorganisaties. Breed gedragen dus maar dat betekent niet dat alle partijen er kritiekloos voor zijn. De PVDA bijvoorbeeld is voorstander van sneller indexeren. En vindt tevens de stijging van de AOW leeftijd veel te snel. Ook Groen Links heeft net als de PVDA bijgedragen aan een eerlijkere bijstelling van de oorspronkelijke pensioenplannen.

gerardvantol
gerardvantol8 dec. 2021 - 16:57

Dit is gewoon het doel van het beleid bedacht door VVD en uitgevoerd door Rutte. De ouwetjes moeten gewoon weggezet worden, want daar hebben de multinationals niks aan.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!