Kassa

Biologische groente en fruit te duur verkocht

21-01-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2014-01-21-om-18.38.41_01.jpg
In de supermarkt zijn biologische groentes en fruit duurder dan de gangbare variant. Kassa Groen zoekt uit hoe dit prijsverschil tot stand komt. Tijdens de zoektocht komen wij tot de ontdekking dat de biologische groentes en fruit voor een veel lagere prijs in de schappen kunnen liggen.
Biologisch versus gangbaar
Tussen biologische en gangbare groentes en fruit zit een verschil in manier van productie die Europees wordt geregeld. De belangrijkste verschillen zijn het niet gebruiken van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Dit maakt dat gangbare AGF makkelijker en anders groeit dan de biologische variant. Jan Willem Erisman, directeur van het Louis Bolk Instituut, laat dit verschil zien in een proef met kunstmest, gewone mest en compost. Kunstmest lost volledig op in water waardoor de gewassen de voedingsstoffen makkelijk kunnen opnemen. Gewone mest en compost lossen minder goed op in water, want de gewassen moeten meer moeite doen om de voedingsstoffen eruit te halen.
Meer ruimte, minder bestrijdingsmiddelen
In dit verschil ligt al een deel van het prijsverschil verborgen. Om dit echt duidelijk te krijgen gaan we langs bij biologisch-dynamische boer Krispijn van den Dries. Hij verbouwt al jaren biologische groentes en weet hoeveel moeite het is om het te verbouwen. Biologische AGF hebben meer ruimte nodig en zo kunnen er minder gewassen op hetzelfde stuk grond worden verbouwd. Daarbij is de kans op een misoogst groter doordat er geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt kunnen worden. Een schimmelplaag betekent direct een verloren jaar. Deze risico's maken dat de kosten van biologische AGF bij het begin al duurder zijn dan gangbare AGF. Om rond te komen moet een biologische boer een hogere prijs vragen om zijn bedrijf draaiende te houden.
Onnodig verpakken
De zoektocht brengt ons verder in de keten en bij groothandelaar van biologische AGF Gert Kögeler. In zijn bedrijf komen allerlei soorten biologische groente en fruit binnen en worden ze verspreidt over de supermarkt. Hij ziet dat er een onnodig prijsverschil wordt gemaakt door de supermarkten. Dit heeft onder andere te maken met het verpakken van biologische groentes. Supermarkten kiezen ervoor om biologische AGF te verpakken en gangbare AGF niet. Dit zodat de consument niet een biologische tomaat afrekent voor een gangbare. Dit scheelt soms zo'n €0,15 per product.
Geen procenten, maar centen
Naast de onnodige verpakking wordt het prijsverschil nog groter gemaakt doordat supermarkten de marges op AGF rekenen in procenten en niet een vast bedrag in centen. Een voorbeeld:
Supermarkt, maak een keuze!
De supermarkt kan biologische AGF toegankelijker maken voor de consument door een alternatief te zoeken voor de verpakking van biologische AGF en marges te rekenen in centen en niet procenten. Een andere mogelijkheid is een keuze te maken tussen of gangbare of biologische AGF in de supermarkt.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!