Kassa

'Biobrandstof leidt tot honger'

15-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
benzinestation_01.jpg
Mensen in ontwikkelingslanden worden de dupe van het Europese beleid om 10 procent van alle diesel en benzine in 2020 uit duurzame energie te halen. De alternatieve autobrandstof zal in de Europese Unie vooral komen van biobrandstof, die de productie van voedselgewassen elders in de wereld verdringt. Dit staat in een maandag gepubliceerd rapport van Niza en ActionAid International, organisaties die zich inzetten voor Afrikaanse landen.
Volgens het rapport zal de vraag naar biobrandstoffen vijf keer zo groot worden en zal twee derde hiervan moeten worden ingevoerd, het merendeel vanuit ontwikkelingslanden. Hiervoor zou ruim 17 miljoen hectare landbouwgrond, een oppervlakte die overeenkomt met de helft van Italië, moeten wijken. Voedselgewas als maïs, cassave, oliepalm, soja en suikerriet zal daarbij plaats moeten maken voor energiegewas, waardoor er honderd miljoen mensen bij zullen komen die honger lijden, vrezen beide organisaties.
Niza roept minister Jacqueline Cramer (milieu) op om in haar actieplan om de Europese doelstelling te halen zo veel mogelijk uit te gaan van zonne- en windenergie in plaats van biobrandstof. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!