Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
'Bio-ethanol in sfeerhaard levensgevaarlijk'
15-12-2012
•
leestijd 3 minuten
•
16914 keer bekeken
•
Geen open haard, maar tijdens donkere en winterse dagen toch behoefte aan een gezellig vuurtje in huis? Sfeerhaarden op bio-ethanol zijn dan een alternatief. Ze zijn volgens fabrikanten milieuvriendelijk, schoon en veilig. Is dat ook zo?
Alarm
De Brandwondenstichting sloeg vorig jaar
alarm
over de forse toename van het aantal gewonden door bio-ethanol. Die waarschuwing heeft weinig uitgehaald, constateert de stichting. Het aantal gewonden is onverminderd hoog, circa dertig per jaar. Dat is nog maar het topje van de ijsberg omdat bij de brandwondencentra alleen de ernstig gewonde slachtoffers binnen komen.
Sfeerhaarden
Volgens de Brandwondenstichting doen de verwondingen door bio-ethanol zich het hele jaar voor. De stichting vermoedt dat in de zomer de barbeques en vuurkorven de boosdoener zijn en in de wintermaanden sfeerhaarden en -branders in en rondom het huis. Die haarden zijn er in twee vormen: tafelmodellen en haarden die aan de wand kunnen worden opgehangen.
Steekvlam
Volgens de Brandwondenstichting ontstaan de ongelukken vooral als de ethanol is opgebrand en gebruikers de haard bijvullen. Als er toch nog een klein vlammetje brandt of het reservoir nog gloeiend heet is, kan er een steekvlam ontstaan. Kiki Kamerbeek ondervond het gevaar van het vluchtige bio-ethanol aan de lijve. Zij raakte begin dit jaar zwaar gewond toen ze haar wandhaard bijvulde. Kamerbeek liep tweede- en derdegraads brandwonden op aan onder meer haar benen en romp. Ze lag ruim twee maanden in het Brandwondenziekenhuis.
Voorlichting
Sfeerhaardenfabrikanten hebben sinds de alarmering van de Brandwondenstichting de waarschuwingen op hun producten aangescherpt. Zo wordt er in handleidingen en met stickers en afbeeldingen op de haarden zelf gewaarschuwd dat de haarden niet mogen worden bijgevuld als het toestel nog heet is. Volgens de Brandwondenstichting verkleint dat weliswaar de risico's, maar neemt het ze niet helemaal weg. Dat komt mede doordat bio-ethanol als veilig en milieuvriendelijk wordt aangeprijsd. Veel mensen realiseren zich niet hoe vluchtig en licht ontvlambaar het is. "Het is slachtoffermaker nummer één", aldus brandwondearts Paul van Zuijlen.
NVWA
Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn sfeerhaarden veilig zolang de gebruikers zich strikt aan de gebruiksvoorschriften houden. Toch ziet ook de NVWA risico's bij het bijvullen van de bio-ethanol. De toezichthouder onderzocht in 2010 en 2011 sfeerhaarden op bio-ethanol. Het ging daarbij om vijftien tafelhaarden. Zij werden allemaal afgekeurd vanwege het ontbreken van goede veiligheidsvoorschriften en vanwege een groot gevaar op omvallen. De NVWA doet op dit moment opnieuw onderzoek naar tafelhaarden. Volgend jaar volgen ook de wandhaarden.
Tips
De sfeerhaardenfabrikanten hebben zich onlangs verenigd in de Stichting Kwaliteit Bio-ethanol Sfeerhaarden (SKBS). Die wil de veilige haarden van de onveilige haarden scheiden. Leden van de stichting kunnen een keurmerk aanvragen waardoor de consument weet dat hij een veilig product koopt.
Tips voor veilig gebruik van sfeerhaarden:
- Kies alleen voor veilige sfeerhaarden voorzien van een keurmerk.
- Lees de gebruiksaanwijzing van zowel de haard als de bio-ethanol goed.
- Koop altijd de voorgeschreven bio-ethanol.
- Vul de haard NOOIT als de haard nog niet is gedoofd of niet VOLLEDIG is afgekoeld .
- Bewaar de bio-ethanol niet in de buurt van de haard, maar op een koele en droge plek buiten bereik van kinderen. Gebruik de bio-ethanol niet voor andere doeleinden, zoals de barbeque of houtvuur.
Zie voor meer tips voor veilige feestdagen:
www.brandwonden.nl