Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Binnenkort kun je ook Pfizer-vaccin krijgen na prik AstraZeneca

06-07-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
247 keer bekeken
  •  
1127vaccineren3
Heb je al een eerste doses AstraZeneca gehad, maar wil je Pfizer als tweede prik? Vanaf 16 juli moet het mogelijk zijn. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) volgt daarmee een advies van de Gezondheidsraad op.
Volgens De Jonge beschermt een prik minstens even goed of zelfs beter dan een tweede dosis van AstraZeneca. Wel is de kans op bijwerkingen, zoals vermoeidheid, rillingen, hoofdpijn of spierpijn, groter bij een Pfizer-prik. Het wordt door de Gezondheidsraad afgeraden om in omgekeerde volgorde (eerst Pfizer, daarna AstraZeneca) te prikken. Dat beschermt minder goed dan twee Pfizer-vaccins.
Wil je zo snel mogelijk volledig gevaccineerd zijn, dan kun je volgens De Jonge beter een tweede AstraZeneca prik halen. Daarvoor kun je waarschijnlijk eerder terecht dan voor een Pzifer-vaccin.

Tussenstand

De Jonge verwacht niet dat deze wijziging voor vertraging van de vaccinatiestrategie zal zorgen. Er liggen volgens hem genoeg doses Pfizer klaar om zowel deze groep als de jongeren die nu in aanmerking komen voor vaccinatie te prikken
In juli wordt er wel minder snel gevaccineerd dan in juni omdat er in deze maand minder doses worden geleverd. Vorige maand ging het om ongeveer 1,5 miljoen vaccinaties per week, deze maand zal dat aantal onder de miljoen liggen. Volgens de minister heeft inmiddels driekwart van de bevolking een eerste prik gehad en is "richting de 50 procent" volledig gevaccineerd. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!