Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Bijvriendelijke planten in je tuin? Da’s nog niet zo makkelijk!

02-04-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
9718 keer bekeken
  •  

Nu het voorjaar is aangebroken is het een goed idee om je tuin bijvriendelijk te maken. Als je in het tuincentrum staat, zie je ontzettend veel verschillende planten en bloemen in allerlei prachtige kleuren. Maar planten uit het tuincentrum zijn vaak helemaal namelijk niet geschikt voor bijen. En daarnaast kunnen ze ook nog eens behandeld zijn met pesticiden.

Er zijn zo’n 360 soorten bijen in Nederland, waarvan meer dan de helft (55%) bedreigd is. Dit komt onder andere doordat hun leefgebied plaats moet maken voor landbouwgrond en huizenbouw. Door de juiste planten in je tuin of op je balkon te zetten creëer je nieuw leefgebied en voedsel voor bijen.

Volgens Linde Slikboer, bijendeskundige bij EIS kenniscentrum insecten, zijn bijen ontzettend belangrijk. Ze bestuiven onze bloemen, waarmee ze zorgen voor de voorplanting van de natuur. Dat is van groot belang voor de natuurlijke kringloop. Ook zorgen ze hiermee voor een groot deel van ons voedsel.

Pesticiden

Naast het verdwijnen van hun leefgebied spelen de bestrijdingsmiddelen die kwekers gebruiken ook een rol bij het verdwijnen van bijen. Bijvoorbeeld zogeheten neonicotinoïden. Deze worden onder andere in kassen op tuinplanten gebruikt om te voorkomen dat er schimmels en plagen op de planten komen. Deze giffen vallen de hersens en het zenuwstelsel van bijen aan, waardoor de insecten doodgaan. De bestrijdingsmiddelen worden dan ook in verband gebracht met de bijensterfte.

In meerdere onderzoeken (van het Pesticide Action Network Netherlands en de Keuringsdienst van Waarde) werden insecticiden die bijzonder giftig zijn voor bijen aangetroffen op tuinplanten uit het tuincentrum.

Wil je zeker weten dat er geen pesticiden die giftig zijn voor bijen op je planten zitten? Kies dan voor planten met een van deze keurmerken: Demeter, Eko, EU biologisch, On the way to PlanetProof en MPS-natural protected/MPS-A+. Kijk hier voor een keurmerkenwijzer met uitgebreide informatie van Milieu Centraal. Tekst gaat verder onder afbeelding

bijvriendelijke keurmerken

Inheemse planten

Daarbij is het belangrijk inheemse planten in je tuin te zetten. Volgens Linde Slikboer hebben bijen niet zoveel aan de meeste planten in het tuincentrum, omdat deze uitheems zijn. Ze komen van nature helemaal niet voor in Nederland. Wilde bijen halen hun voeding namelijk alleen uit hele specifieke bloemen. Welke dat zijn, dat verschilt per soort. Wat wij als onkruid zien, is volgens slikboer vaak heerlijk voor bijen. Fluitenkruid bijvoorbeeld, of paardenbloemen, daar weten de zoemende insecten wel raad mee. Een bloeiende hortensia? Die vliegen ze juist voorbij.

Ook is het ook goed om ervoor te zorgen dat je het hele seizoen door bloeiende planten in je tuin hebt. Check dit overzicht van Milieu Centraal voor wat extra hulp hierbij. Zo kunnen de bijen in je tuin van het vroege voorjaar tot de late herfst altijd nectar en stuifmeel vinden.

Gekweekt in kas

Het tuincentrum is nu al volop kleurrijk. Dahlia’s, campanula’s of Spaanse margrieten; je kunt er in het vroegste voorjaar al veel bloeiende planten vinden. Volgens Liedewij Loorbach, leverancier van biologische planten, komt dat omdat ze gekweekt zijn in een warme kas. De planten denken zo dat het al juni is en staan al in bloei. Maar dit verwarmen kost ontzettend veel energie. Zo zijn die bloeiers dus niet bepaald duurzaam.

Daarnaast worden de planten volgens Loorbach soms heel snel gekweekt. Hierdoor zien ze er wel mooi uit, maar zijn de wortels niet zo sterk. Een (biologische) plant die niet uit een kas, maar uit de volle grond komt heeft veel sterkere wortels en kan ook beter tegen het Nederlandse klimaat. Een beetje nachtvorst kan bijvoorbeeld niet zoveel kwaad. Hierdoor heb je jarenlang plezier van je planten en hoef je niet elk jaar opnieuw energieslurpers uit een kas te kopen.

Wil je in het vroege voorjaar al kleur in je tuin? Loorbach geeft de tip om in het najaar bollen in je tuin te zetten. Dit hoef je maar één keer te doen en ze fleuren je tuin ieder voorjaar op. Een duurzame keuze dus!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!