Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Bijstandsjongeren niet direct werkleerplichtig

23-06-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2404513.jpg
Werkloze jongeren die vanaf 1 oktober bij gemeenten aankloppen voor bijstand, krijgen voortaan minder makkelijk een uitkering. Zij moeten eerst aan de slag met een werk- en/of scholingsaanbod van de gemeente. Maar jongeren tot 27 jaar die op 1 oktober al in de bijstand zitten, worden voorlopig nog met rust gelaten. Uiterlijk 1 juli 2010 zal het nieuwe regime ook voor deze groep gelden.
Een woordvoerder van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) zei woensdag dat de overgangsperiode voor de ruim 25.000 jongeren die al in de bijstand zitten, nodig is om gemeenten niet direct met te veel werk op de zadelen. Door de nieuwe Wet Investeren in Jongeren (WIJ) worden de lokale overheden verplicht om de werklozen tot 27 jaar een passend aanbod te doen voor werk, scholing of een combinatie van beide.
Ondanks veel kritiek heeft in april een meerderheid van de Tweede Kamer, waaronder regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie met PVV in de oppositie, ingestemd met de nieuwe wet. Zo klonk in de Kamer bezorgdheid dat de uitkering van werkloze jongeren onder het bijstandsniveau kan terechtkomen.
Ook klaagde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dat de WIJ weinig zou toevoegen aan bestaande bijstandsregels, terwijl de verplichting om werkloze jongeren een aanbod te doen voor een baan en/of scholing wel een hoop extra werk betekent. Klijnsma is de gemeenten wat tegemoetgekomen door ze wat meer voorbereidingstijd te gunnen. Zij heeft de invoerdatum verschoven van 1 juli naar 1 oktober dit jaar.
ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!