Bijsluiter te weinig gelezen bij herhaalgebruik
21-10-2010
• leestijd 1 minuten
Als een zelfzorggeneesmiddel voor het eerst wordt gebruikt, leest 96 procent van de gebruikers de bijsluiter helemaal of in elk geval de belangrijkste informatie. Bij herhaalgebruik wordt de bijsluiter echter vaak niet meer gelezen. 62 procent zegt de bijsluiter niet te lezen omdat het geneesmiddel al bekend is. Een kwart leest alleen de informatie die men belangrijk vindt. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNS NIPO in opdracht van brancheorganisatie Neprofarm.
Ook als een geneesmiddel al vaker is gebruikt, blijft het lezen van de bijsluiter belangrijk. In de tussentijd kan immers de situatie van de gebruiker veranderd zijn. Zeker als een zelfzorggeneesmiddel gelijktijdig wordt gebruikt met andere (recept)geneesmiddelen is het van belang om de bijbehorende bijsluiters te lezen, om ongewenste en onbedoelde wisselwerkingen te voorkomen. Bij twijfel over gelijktijdig gebruik van geneesmiddelen, is het verstandig een arts of apotheker te raadplegen.
Consumenteninformatie en Zelfzorg-app
Juli 2010 lanceerde Neprofarm de website
www.bijsluiterwoordenboek.nl die een uitleg geeft van lastige woorden die consumenten tegen kunnen komen in bijsluiters van zelfzorggeneesmiddelen. In mei is de website
www.zelfzorg.nl met daarop alle zelfzorggeneesmiddelen inclusief originele bijsluiters, geschikt gemaakt voor gebruik met mobiele telefoons. Daarnaast is er een gratis Zelfzorg-applicatie voor de iPhone, waarmee al voor de aankoop van een geneesmiddel of onderweg de bijsluiter en de belangrijkste productinformatie van een geneesmiddel kan worden geraadpleegd.
Bron:
Neprofarm