De eis van het kabinet om 30 procent van woningen beschikbaar te hebben voor sociale huur wordt door bijna twee derde van alle gemeenten niet gehaald, blijkt uit onderzoek van Trouw.
Het is een nauwelijks opgemerkte passage tussen alle andere woningmarktplannen die minister Hugo de Jonge (volkshuisvesting) twee weken geleden naar de Tweede Kamer stuurde: in elke gemeente moet minstens 30 procent van alle woningen in de categorie ‘sociale huur’ vallen.
Bijna twee derde van de gemeenten haalt die 30 procent niet. In 40 procent van de gemeenten bestaat minder dan een kwart uit sociale huur en bijna een op de zeven gemeenten blijft zelfs onder de 20 procent steken.
Het streefpercentage van 30 procent is vooral ingegeven door zorgen over 'aandachtsgroepen' op de woningmarkt, zoals statushouders, arbeidsmigranten en dak- en thuislozen, maar ook ouderen die ooit zorg nodig zullen hebben en studenten.
Voor deze specifieke groepen is het vaak extra lastig om een huis te vinden. De minister wil dat "alle gemeenten een fair share van deze huishoudens huisvesten".
Bron: Trouw
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Een tekort aan sociale huurwoningen kan mede ontstaan door wat het Kabinet heeft ingevoerd aan de Corporaties, Het Passend Toewijzen!! Schrap het Passend Toewijzen en ga gewoon tot het maximum hoogte van de huurtoeslagen. Hierdoor kunnen ouderen met een net iets te laag inkomen door de huurtoeslag toch op een sociale huurwoning reageren en de huur opbrengen. Zodoende komen er veel meer eengezinswoningen vrij. Veel ouderen kunnen dan naar een seniorenwoning gaan verhuizen.
Wat een onzin om dit aan te halen. Tekort aan sociale huurwoningen is al 15 jaar bekend. Het blijft gelul zonder maatregelen. Komt ervan als met op Rutte stemt, dan komen er zeker geen sociale huurwoningen.
En laten alle gemeenten die wel die minimale grens halen nou toevallig ook allemaal kampen met tekorten op hun sociale gemeente budgetten en hogere Zorgkosten. Veel sociale huurwoningen brengen automatisch ook meer zorgkosten en meer druk op de gemeentelijke sociale budgetten met zich mee terwijl je van woningeigenaren en “dure” huurders kunt verwachten dat zij goed zijn voor hogere stabiele inkomens uit werk , en daarmee hogere stabiele gemeentebelastingafdrachten en minder gebruik van sociale voorzieningen. Er gaat voor gemeenten dus een perverse finaciële prikkel van uit om juist zo min mogelijk sociale huurwoningen bij te bouwen binnen de gemeentegrenzen. Gewoonweg meer inkomsten en minder zorgkosten. Weinig sociale huur betekend ook automatisch veel meer kapitaalkrachtigen burgers die er alles aan moeten doen om vooral te blijven werken aangezien zij anders hun koopwoning of dure huurwoning binnen de gemeente kwijtraken, kortom minder uitkeringen, minder toeslagen, minder kwijtscheldingen van gemeentelijke heffingen en automatisch meer werkenden. Geen mooi verhaal maar helaas wel de reele werkelijkheid. De zgn rijke gemeenten hebben ook minder sociale problematiek en hanteren al jaren stiekempjes het NIMBY systeem (Not In My Back Yard). Vandaar dat er al lang een minister van woningbouw en huistvesting had moeten zijn die gewoon de percentages over de gemeenten eerlijk verdeeld en de boel weer recht trekt. Ik zou zeggen begin maar met de elite gemeentes.
De woningnood wordt nooit meer opgelost! Die was er al in 1945 toen de oorlog afgelopen was. Wat een deel van de nood zou kunnen oplossen is in korte tijd alle illegalen, alle criminele buitenlanders en alle buitenlandse gelukzoekers eruit gooien. Dan de macht van degenen die op het moment Nederland aan het verzieken zijn, de VVD Een het CDA, tot het uiterst beperken. Rutte er uit en Pieter Omzicht er in als Minister President met een paar helpers die HIJ zelf vertrouwt. Beleggen in huizen verbieden, beleggingen in meer dan één huis verbieden en gedwongen afkopen. Het beste zou zijn dat Nederland een poosje onder een verlicht despotisme zou komen.
Ook Wajongers willen graag zelfstandig wonen. Dat kan niet met een Wajonguitkering, die is slechts 70% van hert MINIMUMloon. Ook met zorgtoeslag en woontoeslag is het ONmogelijk. Deze groep wordt steeds vergeten, maar zijn wel door min. Van Ark 5% gekort op hun uitkering. Daarvoor in de plaats ZOUDEN dan 20.000 extra betaalde banen worden gerealiseerd. Dat is niet gelukt, maar 2000 max. Maar die 5% korting is NOOIT teruggedraaid!
Waarom doen die woningbouwverenigingen niet waar ze voor zijn opgericht, nl. het bouwen van nieuwe socialde woningen. En waarom moest die kale Blok zonodige leuren met buitenlandse vastgoed investsteerders die de hele huizenmarkt in Nederland hebben verpest. Waarom werd die kale neet niet ter verantwoording geroepen. Ook van de afhandeling aarbevingsschade voor de Groningers heeft die klootzak een zootje gemaakt.
'Klootzak' of het 'lage niveau van de Kassa kijker'? Het is een pot nat en allebei even respectloos. Jammer dat de moderatie van dit forum dit laat staan want met een beetje respect en fatsoen is niets mis.
Tegenwoordig maken woningbouw verenigingen van sociale woningen vrije sector woningen als ze maar iets vernieuwen.
De woningnood wordt nooit en te nimmer opgelost. Goede sociale woningen worden enmasse gesloopt voor duurdere nieuwbouw of verkoop. Zg omdat die woningen niet meer voldoen aan deze tijd. Verhuurdersheffing is eveneens een rampenfonds geworden. Ex minister Stef Bloc wordt niet voor niets bestempeld als "De Sloopkogel".
Met speciale dank aan de bedenkers van de verhuurdersheffing. Het lijkt zo’n briljant idee om mensen of bedrijven met meer van 50 woningen met een huur onder de toeslagengrens aan te slaan voor deze heffing. Pak de rijken hun geld af! Dat zal ze leren! Je hoeft geen hogere wiskunde te studeren om te zien wat het effect is. Aan de ene kant kan je als verhuurder de huren verhogen tot boven die grens en aan de andere kant zorg je dat je onder die grens van 50 woningen komt of blijft. Ben je een corporatie dan hou je verder minder geld beschikbaar om nieuwe huizen te bouwen. Een echte win-win situatie toch? NOT! Al die ingrepen van de laatste jaren op de huizenmarkt door de roverheid hebben alleen maar geleid tot nog hogere prijzen en een nog groter tekort. Slechts jongeren met kapitaalkrachtige ouders komen nog aan de bak voor koophuizen en door de voorrang van statushouders krijgen starters ook al bijna geen voet aan de grond in de (sociale) huursector. Om de ellende compleet te maken verzinnen we een stikstofcrisis waardoor er ook nog eens minder gebouwd mag worden in bepaalde gebieden en gaat het zwarte pieten beginnen. De gemeentes zijn de schuldigen want die hebben niet genoeg huizen in de sociale sector is nu het verhaal. Alsof die gemeentes er wat aan kunnen of konden doen dat ze in Den Haag er een puinhoop van maken.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!