Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Bijna twee derde van gemeenten heeft te weinig sociale huurwoningen

28-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1260 keer bekeken
  •  
huurhuis huren hypotheek woning 1127

De eis van het kabinet om 30 procent van woningen beschikbaar te hebben voor sociale huur wordt door bijna twee derde van alle gemeenten niet gehaald, blijkt uit onderzoek van Trouw

Het is een nauwelijks opgemerkte passage tussen alle andere woningmarktplannen die minister Hugo de Jonge (volkshuisvesting) twee weken geleden naar de Tweede Kamer stuurde: in elke gemeente moet minstens 30 procent van alle woningen in de categorie ‘sociale huur’ vallen.

Bijna twee derde van de gemeenten haalt die 30 procent niet. In 40 procent van de gemeenten bestaat minder dan een kwart uit sociale huur en bijna een op de zeven gemeenten blijft zelfs onder de 20 procent steken.

Aandachtsgroepen

Het streefpercentage van 30 procent is vooral ingegeven door zorgen over 'aandachtsgroepen' op de woningmarkt, zoals statushouders, arbeidsmigranten en dak- en thuislozen, maar ook ouderen die ooit zorg nodig zullen hebben en studenten.

Voor deze specifieke groepen is het vaak extra lastig om een huis te vinden. De minister wil dat "alle gemeenten een fair share van deze huishoudens huisvesten".

Bron: Trouw

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!