Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Bijna meer elektrisch dan diesel op de weg

  •  
09-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
615 keer bekeken
  •  
laadpaal laadpalen elektrische auto 1127

In Nederland zijn er inmiddels meer dan een miljoen auto's die geheel of gedeeltelijk elektrisch rijden. Dat is bijna net zoveel als het aantal diesels, blijkt uit cijfers die NU.nl opvroeg bij de RDW.

Afgelopen december reden in ons land 1.010.737 personenauto's die - in ieder geval deels - op elektriciteit kunnen rijden. Het gaat dan om volledig elektrische voertuigen zoals een Tesla, om hybrides zoals de Mitsubishi Outlander, maar ook om waterstofauto's zoals de Toyota Mirai.

Onlangs gekocht

Het gros van de elektrische auto's is in de afgelopen vijf jaar gekocht. Door die explosieve toename is de totale hoeveelheid elektrische auto's bijna het aantal diesels gepasseerd. Daarvan waren er in december 1.038.192 exemplaren.

Desalniettemin blijven de 'normale' benzineauto's onverminderd het populairst. Maar liefst 7,8 miljoen personenauto's kunnen alleen op benzine rijden. Hybrides of benzineauto's met een ingebouwde lpg-installatie zitten daar dus niet bij.

Naar verwachting meer groen

De prognose is dat het aantal elektrische auto's op de weg alleen maar zal toenemen de komende tijd. Zo gaat dinsdag een loket open waar je subsidie kunt aanvragen voor het gebruik van een elektrische auto, ook als het om een occasion gaat. Er is bijna 100 miljoen euro te vergeven, waarmee de pot beter is gevuld dan in eerdere jaren.

Verder is in het regeerakkoord afgesproken dat vanaf 2030 elke nieuwe auto uitstootvrij moet kunnen rijden. Exemplaren die op diesel of benzine rijden, mogen de showroom dan niet meer verlaten. Daarmee is het kabinet nog wat strenger dan de EU. Die heeft hetzelfde doel, maar pas vanaf 2035.

Bron: Nu.nl

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.