Kassa

Bijna iedereen verliest koopkracht in 2013

  •  
25-05-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1102931_piggy_bank_2_08.jpg
Vrijwel alle Nederlanders gaan koopkracht verliezen in 2013. Alleen de AOW'ers zonder aanvullend pensioen en alleenstaanden met een minimumloon gaan er iets op vooruit.
Begrotingsakkoord
Dat blijkt uit de koopkrachtcijfers in de definitieve versie van het begrotingsakkoord van het kabinet en de fracties van VVD, CDA, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie, zoals minister Jan Kees de Jager van Financiën dat vrijdag naar de Kamer heeft gestuurd.
Maatregelen
De vijf partijen hebben specifieke maatregelen genomen om de koopkracht van AOW'ers zonder aanvullend pensioen te repareren. Die kregen er 1 procent bij, waardoor ze kunnen rekenen op een koopkrachtstijging. AOW'ers die wel een flink aanvullend pensioen hebben van meer dan 10.000 euro verliezen 3,25 procent.
Uitkering
Mensen met een uitkering gaan er ook op achteruit: tussen de 1,25 en 1,5 procent. Ook hier hebben de vijf partijen het koopkrachtverlies verzacht. Ook alleenstaanden op een minimumloon krijgen steun in het begrotingsakkoord, waardoor ze er volgend jaar 0,25 procent op vooruitgaan.
Alleen- of tweeverdieners
Alleenverdieners met kinderen en tweeverdieners met kinderen gaan er 0,75 of 1 procent op achteruit. Tweeverdieners zonder kinderen behouden koopkracht of gaan er een half procent op vooruit.
ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!