Kassa

Bijna helft te jonge kopers geweigerd

25-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
porto_05.jpg
Bijna de helft (42 procent) van de te jonge bezoekers en kopers in bioscopen, videotheken en winkels wordt geweigerd om hun leeftijd. Dat blijkt uit een onderzoek dat TNS/Nipo de afgelopen maanden uitvoerde met mystery shoppers. Twee jaar geleden werd nog 14 procent van de consumenten onder de zestien jaar geweigerd bij een film voor een hogere leeftijdscategorie, of het kopen van een game met het voorschrift 16+.
Uit het onderzoek blijkt verder dat de leeftijdsgrenzen het best worden nageleefd in bioscopen (74 procent) en het minst in warenhuizen (15 procent). De grootste vooruitgang is geboekt in speelgoedwinkels, waar twee jaar geleden de leeftijdsgrens in 8 procent van de gevallen werd nageleefd en inmiddels in 45 procent van de gevallen.
Volgens de onderzoekers is de vooruitgang het resultaat van afspraken die de branche vorig jaar heeft gemaakt met minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie. De ondernemers beloofden toen binnen twee jaar te komen tot een naleving van 70 procent voor films en games met een leeftijdsgrens van zestien jaar.
Voor het onderzoek zijn 450 bioscopen, winkels, videotheken en bibliotheken bezocht door enkele honderden mystery shoppers tussen de elf en vijftien jaar. De shoppers probeerden bij een film met een hogere leeftijdsaanduiding binnen te komen, of een game te kopen of huren voor oudere gebruikers. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!