Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 26 september om 19:05npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Bijna helft jongeren krijgt onvoldoende vitamine A binnen

9 jun 2020
  •  
leestijd 2 minuten
jongeren schermgebruik 930
Van de Nederlandse jongeren tussen de 14 en 17 jaar krijgt bijna de helft onvoldoende vitamine A binnen, constateert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van eigen onderzoek. Van de volwassenen eet 10 tot 30 procent te weinig voedingsmiddelen met vitamine A. 

Vitamine A draagt bij aan de groei, een gezonde huid, gezond haar, gezonde nagels en een goede werking van de ogen. Ook voor het functioneren van het afweersysteem is de vitamine belangrijk. Door een tekort kunnen er huidproblemen ontstaan of kan dof haar, nachtblindheid en zelfs blindheid optreden.

Waar zit vitamine A in?

Vittamine A haal je onder andere uit vlees, zuivel en vis volgens het Voedingscentrum. Ook wordt het vaak toegevoegd aan halvarine of bakboter, meldt ook Martijn Katan in ons artikel over boter versus olie. Verder kan het menselijk lichaam zelf vitamine A aanmaken. Daarvoor heeft het zogeheten carotenoïden nodig. Die zitten in diverse soorten groente, waaronder wortels, boerenkool, spinazie en andijvie.

Weinig klachten gerelateerd aan vitamine A gezien

Gezondheidswerkers zeggen zelden mensen te zien met klachten die zij relateren aan een gebrek aan vitamine A, aldus het RIVM. De kans betsaat volgens de onderzoekers echter dat zorgprofessionals het verband over het hoofd zien. Ze zijn er in ieder geval "weinig alert" op. Het RIVM beveelt daarom vervolgonderzoek aan.

Teveel vitamine A is echter ook niet goed: een overdosis vitamine A kan giftig zijn. Supplementen met hoge doseringen bètacaroteen (meer dan 15 milligram per dag), een stofje waaruit het lichaam vitamine A aanmaakt, verhogen het risico op longkanker. Wanneer zwangere vrouwen te veel vitamine A innemen, stijgt de kans op aangeboren afwijkingen bij de baby. ANP

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!