NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Bijna 70 procent kipbroodbeleg nog plofkip

15 sep 2018
  •  
leestijd 1 minuten
kip-930x520
Bijna 70 procent van de kipvleeswaren in de supermarkt is plofkip. Plofkip wordt nog volop gebruikt door A-merken als Zandvliet en Zwanenberg en in huismerken. Dit blijkt uit een steekproef van Wakker Dier. Kassa besteedt zaterdagvanavond aandacht aan plofkip vleeswaren en het onderzoek van Wakker Dier. Kassa is live te zien om 19:05 op NPO1.
Supermarktketens Lidl en Aldi hebben het slechtste aanbod. Zo verkoopt Lidl uitsluitend plofkipvleeswaren. Bij Aldi is 95 procent van het broodbeleg plofkip. Hilhorst: "Voor consumenten is het oppassen geblazen. Deze supermarkten lopen met hun kipvleeswaren ver achter op de rest. Daardoor belandt nog veel dierenleed op de boterham."

'Tussenkip'

Alle huismerk kipvleeswaren van Albert Heijn en Jumbo, en deels ook van de Vomar, komen van een 'tussenkip'. De tussenkip zit wat betreft welzijn tussen de plofkip en een kip met één ster Beter Leven in. Ze groeit minder snel dan de plofkip, maar krijgt weinig ruimte in de stal en komt nooit buiten. Slechts een klein deel van de vleeswaren in de supermarkt heeft een dierenwelzijnskeurmerk: 11 procent krijgt één Beter Leven-ster, en 6 procent is biologisch.

Steekproef

Wakker Dier deed de steekproef in mei tot en met juli 2018, bij de twaalf grootste supermarktketens: Albert Heijn, Aldi, Coop, Deen, Dekamarkt, Dirk, Emté, Hoogvliet, Jumbo, Lidl, Plus en Vomar. Bij elke keten is in drie filialen gekeken naar het aantal kipproducten voor op de boterham, waarbij werd gelet op de aanwezigheid van een dierenwelzijnskeurmerk. Vers vlees, conserven en borrelhapjes zijn niet meegenomen in het onderzoek.

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!