Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Bijna 4 op de 10 Nederlanders is minder vlees gaan eten

20-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
337 keer bekeken
  •  
vegetarische burger vleesvervanger 1127

Ongeveer vier op de tien Nederlanders, namelijk 38 procent, is volgens eigen zeggen bewust minder vlees gaan eten in de afgelopen jaren. 5 procent geeft aan binnenkort te minderen. Dat meldt het Voedingscentrum op basis van een representatieve steekproef onder meer dan duizend Nederlanders van 18 tot 80 jaar door onderzoeksbureau Motivaction. 

De impact van de vleesproductie op het milieu is de meestgenoemde reden om minder vlees te eten. Voor 36 procent van de ondervraagden is dat de reden voor minderen. Verder is het dierenwelzijn voor 34 procent van de ondervraagden reden om minder vlees te eten. 27 procent laat het vlees vaker staan vanwege de eigen gezondheid. Verder vindt 41 procent van de Nederlanders dagelijks vlees eten ook niet meer van deze tijd.

Lastig om te minderen met vlees eten

Wel blijken mensen het soms lastig vinden om te minderen. Zij geven aan bang te zijn de smaak te missen. Ook is gewenning hierin een belangrijke reden. Daarnaast speelt identiteit een belangrijke rol, aangezien een kwart van de mensen vindt dat vlees eten bij hen hoort. Dat geeft Liesbeth Velema, expert voeding en gedrag bij het Voedingscentrum, aan.

Het minderen met vlees is een trend van nu

Het minderen met vlees is van de laatste jaren. In 1950 aten we gemiddeld 17 kilo vlees per persoon per jaar, tegenover bijna 36 kilo nu. "De gemiddelde vleesconsumptie bleef stijgen tot 2010. Toen aten Nederlanders gemiddeld 39,5 kilo vlees per persoon per jaar, ruim 20 kilo meer dan een halve eeuw ervoor. Sinds 2010 neemt de vleesconsumptie gemiddeld af, al stagneert het wat sinds 2016", aldus het Voedingscentrum.

Onder vleeseters is kip het populairst: ruim drie kwart (76 procent) eet dit minstens één dag in de week. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!