Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Bijna 270.000 Nederlanders betalen zorgverzekering niet

13-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
pillen geld 930x520
In totaal waren er in april dit jaar 268.654 mensen die een betalingsachterstand bij de zorgverzekeraar hadden. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid is gedaan, meldt Zembla. Het aantal is een flinke daling vergeleken met de 312.037 wanbetalers die er in 2015 waren.
Betalingsregeling
Het aantal is fors naar beneden doordat meer mensen een betalingsregeling met de zorgverzekeraar troffen. Zodra zo'n betalingsregeling is afgesloten, sta je bij het CAK niet meer als wanbetaler in de systemen. En de betalingsregelingen lijken te werken, want uit gegevens die de onderzoekers verzamelden, blijkt dat tachtig procent de afspraken in de regeling nakomt.
Jongere werkenden het vaakst wanbetaler
Vooral mensen van tussen de 25 en 30 jaar oud zijn vaker wanbetaler: bijna 1 op de 25. Rotterdam is de stad met zowel absoluut als relatief de meeste mensen die hun zorgverzekering niet op tijd betalen. In totaal gaat het om 26990 Rotterdammers.
Aanbevelingen
De onderzoekers doen in het rapport allerlei aanbevelingen die het aantal wanbetalers nog verder omlaag zouden moeten brengen:
- Zorgverzekeraars moeten meer maatwerk toepassen en zelf actief wanbetalers benaderen om ze eerder de kans te kunnen bieden een betalingsregeling aan te gaan.
- Gemeenten zouden vol in moeten zetten op het vroeg signaleren van wanbetalers door samen te werken met instanties en bedrijven waaraan mensen hun vaste lasten betalen. Die bedrijven moeten de betalingsachterstanden meteen doorgeven aan de betreffende gemeente.
- Het Rijk zou meer ondersteuning moeten bieden aan lokale initiatieven die gericht zijn op vroege signalering en versnelde uitstroom uit de wanbetalersregeling. Bron: Zembla
Meer weten?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!