Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Bijna 13.000 schadeclaims door wateroverlast in Limburg

05-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
1127regen

In totaal krijgen Nederlandse verzekeraars 12.658 claims binnen vanwege de schade door de hevige regenval en het hoogwater in Limburg, schrijft NU.nl. De meeste meldingen betreffen schade aan huizen en voertuigen. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars, de koepelorganisatie voor Nederlandse verzekeraars, na inventarisatie van alle meldingen.

Om welk bedrag aan schade het gaat, is nog niet bekend. De koepelorganisatie liet eerder wel weten dat het naar alle waarschijnlijkheid om meer dan 100 miljoen euro gaat. De meeste claims, zo'n 9000, kwamen van particulieren. De claims betroffen schade aan het huis of hun inboedel en zijn in de meeste gevallen verzekerd. Ook meldden zo'n 2100 mensen schade aan hun auto. Daarnaast kwamen er 1250 claims binnen van ondernemers. Indien er niet voldoende dekking is afgesloten, zijn sommige schadegevallen niet volledig verzekerd. Dat kan met name het geval zijn bij zakelijke polissen. In sommige gevallen hebben verzekeraars daarom meer vergoed aan ondernemers in Limburg dan strikt noodzakelijk was.

Valkenburg aan de Geul is aan schademeldingen te zien de zwaarst getroffen gemeente. Er kwamen vanuit deze Zuid-Limburgse plaats bijna drieduizend claims binnen bij verzekeraars. Ook vanuit Heerlen en Meerssen stroomden veel meldingen binnen.

Schade door overstroming rivier niet-verzekerbaar

Schade als gevolg van een overstroming van een rivier is volgens verzekeraars niet-verzekerbaar. Als zo'n grote rivier als de Maas namelijk buiten de oevers treedt, is het risico te groot dat verzekeringsmaatschappijen omvallen als ze alle schade op zich nemen. Of er claims zijn binnengekomen over schade door het hoge Maaswater is niet bekend.

Schade aan gewassen van boeren is ook niet altijd verzekerd.

Schadevergoeding via Wet tegemoetkoming schade door rampen

Het Verbond van Verzekeraars wil graag met de overheid kijken naar manieren waarop grote rampen als overstromingen wel verzekerbaar kunnen worden. De verwachting is namelijk dat door klimaatverandering noodwaker vaker tot ernstige overlast zal leiden. De watersnood in Limburg is door het kabinet formeel als ramp bestempeld. Dat betekent dat mensen van wie de verzekering de schade niet dekt, bij de overheid om financiële hulp kunnen vragen via de Wet tegemoetkoming schade door rampen.

De door wateroverlast gedupeerde inwoners van Limburg kunnen vanaf vrijdag een gift van 1000 euro van Giro 777 aanvragen. Het aanvragen kan tot en met 16 augustus via de website van hun gemeente. Dat meldt het Nationaal Rampenfonds.
Bron: NU.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!