Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Bijna 1 op de 5 Nederlandse jongeren last van psychische aandoening

15-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
495 keer bekeken
  •  
jongeren mentale gezondheid pyschische aandoening 1127

Bijna één op de vijf Nederlandse jongeren heeft een psychische aandoening. Dat schat UNICEF in op basis van Europese data. Het komt neer op 18 procent van de Nederlandse jongeren van 10 tot 19 jaar. Nederland ligt daarmee hoger dan het Europese gemiddelde van 16,3 procent.

Er zijn echter geen precieze cijfers voor het aantal jongeren met een psychische aandoening in ons land. De cijfers voor ons land blijven dus schattingen. Hierdoor krijgen volgens UNICEF jongeren in Nederland niet altijd de hulp die ze nodig hebben. De organisatie voerde een analyse uit van de geestelijke gezondheid van kinderen en jongeren in Europa. Hieruit komt naar voren dat meer dan de helft van de jongeren met een psychische aandoening (55 procent) kampt met een depressie of angststoornis.

Wereldwijd 1 op de 7 jongeren een psychische aandoening

Wereldwijd heeft naar schatting één op de zeven jongeren een psychische aandoening, zo is eerder gemeld. Onlangs verscheen de Europese versie van het wereldwijde onderzoek The State of the World's Children: On My Mind. De organisatie gaat hierin uit van 9 miljoen jongeren in Europa die lijden aan depressie, angststoornissen, bipolaire stoornissen, autisme, schizofrenie, persoonlijkheidsstoornissen en ADHD. "Deze psychische aandoeningen bij jongeren kosten Europa omgerekend 49,7 miljard euro per jaar."

Nederland slecht inzicht in mentale gezondheid jongeren

Nederland houdt niet bij hoe vaak psychische stoornissen voorkomen en wat de de gevolgen zijn, aldus UNICEF. "We weten ook niet of jongeren wel of geen hulp krijgen en welke jongeren vooral risico lopen op een psychische aandoening. Er moet in Nederland beter zicht komen op de mentale gezondheid van jongeren, zodat we kunnen zien hoe het gaat en wat er nodig is aan preventie en behandeling", zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. Het is belangrijk hier wel goed naar te kijken, aangezien zelfdoding - na het verkeer - de belangrijkste doodsoorzaak is onder Europese jongeren. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!