Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Bijleveld: stembureaus niet eerder dicht

29-10-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Vraagteken_01.jpg
Stembureaus zijn bij de komende gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart gewoon tot negen uur in de avond open. Gemeenten hadden erop aangedrongen de lokalen een uur eerder te sluiten om de stemmen goed te kunnen tellen nu er weer met het rode potlood wordt gestemd.
Maar staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) gaat daar niet in mee. Ze vindt het belangrijk dat mensen genoeg tijd hebben om hun stem uit te brengen en zal gemeenten waar nodig ondersteunen, bijvoorbeeld om de telprocedure makkelijker en daardoor sneller te maken. Dat hebben betrouwbare bronnen dinsdag gemeld.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) waarschuwde vorige maand nog dat de tijdsdruk bij het tellen van de stemmen fouten kan veroorzaken. Bij de afgelopen Europese verkiezingen in juni waren de stembureaus ook tot negen uur 's avonds open. Omdat er geen stemcomputers meer mochten worden gebruikt, waren medewerkers van stembureaus soms tot diep in de nacht bezig met het tellen van de stembiljetten. Ook leverde de administratieve afhandeling de nodige hoofdbrekens op.
Een vroegere sluiting van stembureaus, dus om 20.00 uur, heeft volgens de VNG vrijwel geen invloed op de opkomst. Bovendien blijft er genoeg tijd over voor kiezers om hun stem uit te brengen, aldus de koepelorganisatie van gemeenten.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft onderzocht hoe het tellen van de stemmen bij de afgelopen verkiezingen is verlopen en hoe groot de opkomst in het laatste uur was. Bijleveld stuurt de uitkomsten van die evaluatie binnenkort naar de Tweede Kamer. Haar woordvoerder wilde daar nog niet op vooruitlopen.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!