Kassa

Bijkomende kosten maken betaalrekening steeds duurder

  •  
07-02-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
9990 keer bekeken
  •  
contacloos pinnen betalen bankpas ING 1127

Sinds de Kassa-vergelijking in 2009 zijn de kosten voor een particuliere betaalrekening fors gestegen. Boven op de standaardprijs brengen banken steeds vaker kosten in rekening. In dit artikel lees je welke betaalrekeningen het voordeligst zijn. Ook lees je met welke, soms flinke, aanvullende kosten je te maken kunt krijgen. Geld pinnen, papieren afschriften, of rood staan? Voor veel zaken moet je (bij)betalen.

Voordat je een betaalrekening afsluit, is het belangrijk om te bedenken waar je de rekening voor wilt gebruiken. Hoe vaak wil je bijvoorbeeld contant geld opnemen of storten? Heb je behoefte aan een creditcard? En wil je de betaalpas veel in het buitenland gebruiken? Banken rekenen tegenwoordig voor dat soort normale zaken extra kosten. En door al die bijkomende kosten kan het lastig zijn om de verschillende opties te vergelijken.

Daarom zijn wij in onze berekening uitgegaan van één persoon die een betaalrekening met één betaalpas aanvraagt. Het gaat om jaarlijkse tarieven en het gebruik van internetbankieren is inbegrepen.

Schermafbeelding 2022-02-04 om 17.40.49

Bij de online bank Knab is het alleen mogelijk om een compleet betaalpakket aan te vragen. Voor 60 euro per jaar kun je maximaal 5 betaalrekeningen en zo veel spaarrekeningen als je wilt openen. Daarnaast krijg je een creditcard.

Let op bijkomende kosten

Zoals gezegd, de kosten in de tabel vertellen niet het hele verhaal. Afhankelijk van je wensen, de soort betaalrekening en de bank waar je deze hebt, kunnen er extra kosten bijkomen. Zo betaal je bij ING met bovenstaand pakket bij elke automaat 0,80 euro per transactie als je contant geld opneemt. Pin je bijvoorbeeld wekelijks? Dan betaal je daar op jaarbasis ruim 40 euro extra voor.

Met bovenstaand pakket van de Rabobank betaal je 0,75 euro per transactie als je geld opneemt bij een automaat die niet van Geldmaat of van de Rabobank zelf is. Met het pakket van de ABN Amro kun je echter tot 12.000 euro per jaar bij elke soort automaat gratis contant geld opnemen.

Papieren afschrift? Dan moet je extra betalen

Een ander voorbeeld zijn de extra kosten voor het ontvangen van papieren rekeningafschriften. Bij het pakket van de ING betaal je op jaarbasis 21 euro als je elke twee weken een papieren rekeningafschrift wilt ontvangen. Bij het pakket van de ABN Amro betaal je daar 18 euro voor en bij het pakket van de Rabobank is het ontvangen van papieren rekeningafschriften niet eens meer mogelijk.

Maar hier blijft het niet bij. Banken kunnen ook extra kosten in rekening brengen voor bijvoorbeeld rood staan, het aanvragen van een nieuwe betaalpas of voor het opnemen van vreemde valuta. Dit zijn dus belangrijke zaken om op te letten.

Jongeren

De meeste banken bieden een gratis betaalrekening aan voor kinderen, studenten of jongeren onder de 27. Dus als je in deze leeftijdscategorie valt, dan is het slim om hiernaar te informeren.

Laat je informeren

Wil je weten welke bank bij jou (of bij jullie samen) past? Informeer bij je bank of banken van voorkeur naar de bijkomende kosten, boven op het standaard bedrag voor de betaalrekening.

De Consumentenbond biedt deze online vergelijker die je kunt raadplegen. Hier kun je al je persoonlijke voorkeuren invoeren en krijg je vervolgens een duidelijk overzicht. Een interessante toevoeging is dat je hier tevens het investeringsbeleid (wapens, duurzaamheid, mensenrechten) van banken mee kunt nemen in de vergelijking. 

Heb jij een vraag over betaalrekeningen of over een andere consumentenkwestie? Stel deze dan op Kassa's Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis over een bepaald onderwerp? Help anderen op weg en beantwoord vragen op ons forum!

Bron: NU.nl, Consumentenbond, Independer

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

pauluitdordt
pauluitdordt13 feb. 2022 - 14:16

Een van de ergste dingen is dat je - in ieder geval bij ING - moet betalen voor een nieuwe pas als bv van je bestaande pas het contactloos betalen niet meer werkt. Ik heb al een paar keer gepraat als brugman bij ING en ze gewezen op mijn consumentenrechten, maar ze blijven ijskoud zakelijk naar hun voorwaarden verwijzen? Kunnen jullie van Kassa niet daar eens wat aan doen?

wim koelewijn
wim koelewijn11 feb. 2022 - 11:20

Het vervelende van dit item is dat de banken je eigenlijk enorm in de mangel hebben en daarom dus regelmatig de kosten met een paar dubbeltjes per maand verhogen...eigenlijk geloof je het niet dat ze dit zonder blikken of blozen doen..miljarden winst is een normale zaak bij de banken en dan de gebruikers een extra pootje uitdraaien...

P.vanderGraaf
P.vanderGraaf9 feb. 2022 - 12:05

Ik bankier sinds kort bij de Duitse online bank N26, via de smartphone - een gratis bank met betaalpas en een gratis prepaid creditcard. En een depositogarantie als bij de Nederlandse banken.

cantate
cantate7 feb. 2022 - 20:19

Dat je geen papieren afschriften zou kunnen krijgen bij de Rabobank, dat klopt niet helemaal. Ik krijg nu nog steeds papieren afschriften, kost natuurlijk wel beetje extra. Er zijn zelfs meerdere mogelijkheden. Ik krijg ze 1x per maand, voor minder dan een euro per maand (was € 0,70, is net ietsje verhoogd), er is ook een mogelijkheid om ze tweewekelijks te krijgen, dat kost meer.

1 Reactie
Donuts
Donuts8 feb. 2022 - 8:19

Nog maar een keer dan, aangezien ik voor jan-met-de-korte-achternaam heb zitten tikken.Bij het Rabo DIRECT pakket (daarover gaat het in dit artikel) kun je geen papieren afschriften krijgen, ook niet tegen betaling!

H@nk
H@nk7 feb. 2022 - 12:00

Nog eentje van de SNS. Betalen voor je rekening, heel gewoon.

H@nk
H@nk7 feb. 2022 - 11:57

Hoe was de nieuwe slogan van de SNS ook weer? O ja, "Eerst de mens, dan het geld"Aan mijn hoela................

Keesje39
Keesje397 feb. 2022 - 11:55

Bij de ASN Bank zijn maandelijkse papieren afschriften gratis.

DennyL
DennyL7 feb. 2022 - 11:41

Bizar dat we steeds meer moeten betalen om ons geld op een rekening te zetten. Mag dit zomaar vraag ik me af en hoelang gaat dit zo door.

heszar
heszar7 feb. 2022 - 11:12

Toch wel gek dat je bij ING transactie kosten staan. Deze staan niet op hun website vermeld, daar staat dat het gewoon kosteloos is. Vraag mij dan ook af hoe kassa aan deze cijfers komt.

1 Reactie
Redacteur
Redacteur 7 feb. 2022 - 14:17

het betreft het OranjePakket met korting van ING, zoals ook staat vermeld in het artikel.

wim koelewijn
wim koelewijn7 feb. 2022 - 11:00

tjáhhh, die uitbuiters hebben zelf zoveel geld nodig en willen zoveel winst maken en dat ze de klanten in een enorme tang hebben...kunnen geen kant op..schaamteloze dieven zijn het, meer niet én "onze" regering zit erbij en kijkt ernaar..pakken zulke dingen niet aan..immers,wellicht komen ze er later zelf te werken..da's hun beloning voor het toekijken..

Donuts
Donuts7 feb. 2022 - 9:34

Kan de redactie eens naar bronnen vermelden zoals deze vermeld dienen te worden? Zoals jullie het nu doen, kun je net zo goed vermelden: bron: internet.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!