Kassa

Bijgemengd vlees heeft de toekomst!

10-09-2011
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
bijgemengd-vlees-groot.jpg
Sinds kort verkopen Albert Heijn en Plus supermarkten vlees dat is bijgemengd met plantaardige eiwitten. Dat vlees is duurzamer en gezonder, omdat het veel minder vet is. Diesel wordt al langer bijgemengd met duurzaam geproduceerde biobrandstoffen, maar hoe zit dat precies met vlees?
Minder vlees beter voor milieu
We horen steeds vaker dat we minder vlees moeten eten vanwege de schadelijke gevolgen voor het milieu. Vanwege de almaar toenemende vleesconsumptie in de wereld, wordt het grootste deel van de beschikbare landbouwgrond, zo’n 70%, gebruikt voor gewassen waarmee vee wordt gevoed. Daardoor blijft er te weinig landbouwareaal over om alle mensen in de wereld te kunnen voeden.
Inefficiënte productie
Voor de productie van 1 kilo vlees is namelijk gemiddeld 2-15 kilo plantaardig veevoer nodig en dat maakt de productie van vlees zeer inefficiënt en milieuonvriendelijk. Meer informatie over de milieubelasting van vlees kunt u bijvoorbeeld hier vinden. Aangezien landen als China en India de westerse leefstijl overnemen en net als wij heel veel vlees gaan eten, moet er wel iets drastisch veranderen aan de consumptie van dierlijke eiwitten. Zo is deze week bekend geworden dat er vanaf 2020 alleen nog maar duurzaam geproduceerd vlees ( bijlage in pdf) te koop is in onze supermarkten. Een manier om vlees te verduurzamen, is door het te verdunnen met plantaardige eiwitten zoals nu reeds op kleine schaal gebeurt
Vlees mengen met duurzame plantaardige eiwitten
Het vleesverbruik in Nederland is echter onverminderd hoog. In 2010 jaarlijks aten we 86,3 kg per persoon per jaar. Dat is inclusief botten en slachtafval ed, we hebben dat jaar zo’n 43 kilo vlees daadwerkelijk per persoon binnengekregen volgens het Productschap Vee, Vlees en Eieren. Het aandeel kant-en-klare vegetarische producten is met nog geen 2% heel erg laag. Aangezien de meeste mensen zeer gehecht zijn aan een stukje vlees, is het bijmengen een zeer geschikte manier om wel een wezenlijk verschil te maken op het totale aandeel van onze vleesconsumptie. De plantaardige eiwitten waarmee vlees kan worden bijgemengd, zijn afkomstig van tarwe, rijst, peulvruchten, soja of lupine. Die eiwitten zijn ongeveer 60 maal duurzamer dan dierlijke eiwitten, omdat er voor die gewassen minder energie wordt verbruikt, dus de CO2 uitstoot is lager en er is veel minder landbouwgrond en water voor nodig. Verder bevatten plantaardige eiwitten minder vet en het vet dat erin zit bevat het goede, onverzadigde vet in tegenstelling tot dierlijke eiwitten.
Verkrijgbaar bij Albert Heijn en Plus
Albert Heijn verkoopt sinds 2010 een paar producten die zijn bijgemengd met 30% plantaardige eiwitten. Daar heeft AH de jaarprijs van het Voedingscentrum 2010 mee gewonnen, omdat het gezonder en duurzamer is. Het assortiment zal binnenkort verder worden uitgebreid. 
Plus supermarkten verkoopt sinds eind augustus van dit jaar ook diverse bijgemengde vleesproducten onder de noemer ` Lekker mager & duurzamer`.
Volgens de Warenwet mag vlees worden bijgemengd met plantaardige ingrediënten, zolang dat maar duidelijk op de verpakking staat. Op het bijgemengde vlees van AH en Plus staat het weliswaar aangegeven, maar je moet wel heel goed opletten want het ligt tussen het gewone vlees en zit in precies dezelfde soort verpakking.
Bijgemengd vlees heeft de toekomst
Het bedrijf Meatless maakt plantaardige bestanddelen zonder kunstmatige toevoegingen die door vlees en zelfs vis gemengd kunnen worden of waarvan 100% vegetarische producten gemaakt worden. Meatless heeft subsidie gekregen van het Ministerie van Landbouw om te onderzoeken of vlees zelf tot 50% zou kunnen worden bijgemengd zonder verlies van smaak en structuur. Aan de universiteit van Wageningen wordt ook veel onderzoek gedaan naar vleesvervangers.
Niet geschikt voor alles vlees
Alleen samengesteld vlees, zoals gehakt en saucijs, vleeswaren en snacks komen in aanmerking om te worden bijgemengd. Kipfilet of biefstuk bijvoorbeeld kunnen niet worden bijgemengd.
Prijzen
Kassa heeft de gemiddelde winkelprijzen op een rijtje gezet en het blijkt dat bijgemengd vlees en 100% kant-en-klare vleesvervangers een stuk duurder zijn dan het gemiddelde vlees.
Gemiddelde consumptieprijs per kg:
Vlees (rund/varken/gevogelte) €  6,-
Bijgemengd vlees                     € 10,-
Biologisch vlees                        € 10,-
Vleesvervangers                       € 12,-
Duurder omdat...
Volgens diverse deskundigen is bijgemengd vlees duurder dan de gewone variant, omdat:
- De prijs van vlees veel te laag is. Met al die stuntaanbiedingen is iedereen daar gewend aan geraakt, maar dat we veel te weinig betalen heeft Kassa eerder laten zien. Bekijk uitzending .
- Het bewerken van de plantaardige grondstoffen een veel ingewikkelder en intensiever proces is dan de meeste mensen denken. Zo moeten na maling de eiwitten van het zetmeel worden gescheiden, er moet een goede structuur in worden aangebracht etc. en er worden geen chemische ingrediënten aan toegevoegd. Het ontwikkelen en in de markt zetten van dit proces is verder ook kostbaar.
- Het op kleine schaal geproduceerd wordt in tegen stelling tot vlees.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!