Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Bijengif' in aardappelteelt verboden

27-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
aardappel_puree_02.png
Het 'bijengif' potatoprid, met het giftige bestrijdingsmiddel imidacloprid, is vanaf 1 januari verboden in de aardappelteelt. Dit heeft toezichthouder op bestrijdingsmiddelen Ctgb besloten, naar aanleiding van het bezwaarschrift van Natuur & Milieu en Greenpeace. Via de rechter hebben de milieuorganisaties deze uitspraak afgedwongen.
Luizen
Het gif wordt gebruikt tegen luizen in de aardappelteelt, maar is slecht voor andere dieren zoals bijen. ,,Dit verbod is goed nieuws voor de bijen. De bijensterfte neemt toe door het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen. Daarom pleiten wij voor een verbod hierop. Hoe eerder deze middelen verboden zijn, hoe beter,’ aldus Sijas Akkerman, hoofd Voedsel bij Natuur & Milieu.
Het Ctgb heeft aan een aantal middelen met imidacloprid die in de glastuinbouw worden gebruikt, extra eisen gesteld. Zo moeten glastuinders hun afvalwater voor 99,5 procent kunnen zuiveren.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!