Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Bij welke website bestel je wel een bloemetje en waar beter niet?

19 mrt 2016
  •  
leestijd 5 minuten
Fallback image for card
Niets is zo leuk om iemand te verrassen met een boeket bloemen. Er zijn tientallen sites die de mooiste boeketten aanbieden en ook nog voor je bezorgen. Wat koop je eigenlijk? Hoe is de kwaliteit en blijven de bloemen ook de gegarandeerde zeven dagen versgarantie mooi? Komen de boeketten eigenlijk wel aan?
Hoe hebben we getest?
We hebben acht sites uitgekozen waar we een boeket uitzoeken waarvan het kleinste boeket rond de €20 ligt. We bestelden bloemen bij Topbloemen, Bloemenzaak.nl, Fleurop, Greetz, EuroFlorist, Verstuureenbloemetje.nl, Flowerservice.nl en Floriënt Express. We bestelden bij iedere site een klein boeket en een groot boeket. Beide boeketten worden op verschillende adressen geleverd, maar wel in hetzelfde dorp. Waar het kan, geven we aan dat we de boeketten graag 's ochtends voor twaalf uur willen ontvangen.
Te laat of nooit geleverd
Bloemen- en plantendeskundigen Pascal Koeleman en Rudi Tuinman beoordelen voor ons alle boeketten. Beide heren zijn eigenaar van conceptenbureau 2Dezign en bloemen zijn hen met de paplepel ingegoten. In Buitenplaats Rustenhoven in Maartensdijk verzamelen we alle boeketten en laten we ze beoordelen door de heren. Testcriteria zijn: hoe zijn ze bezorgd, wat is de eerste indruk? Hoe ziet het boeket eruit, welke bloemen zijn gebruikt en hoe is de prijs- kwaliteitverhouding? Belangrijk is dat de boeketten dan wel op tijd worden geleverd, in ieder geval voor 18.00 uur zoals op alle sites (behalve bij Greetz die neemt tot 22.00 uur de tijd) wordt beloofd. Dat blijkt al een hele opgave, maar de helft van de bestelde boeketten komen op tijd. Greetz, Bloemenzaak.nl en Flowerservice.nl worden pas rond 19.00 uur bezorgd. Dat is te laat voor de eerste beoordeling. Opvallend is dat het boeket van Floriënt Express helemaal niet bezorgd wordt.
Houdbaarheid
Een week later komen we terug en kijken we naar de houdbaarheid van bloemen. Het resultaat is bedroevend. De helft van de boeketten hebben een week niet overleefd. Bij de één zijn enkele bloemen verwelkt, maar bij een deel is de hele bos verwelkt danwel verdord.
Uitslag
Website
Prijs klein boeket
Prijs groot boeket
Cijfer
Opmerkingen
1.
Topbloemen
€24,90
€34,85
8,0
Mooi, speels en frivool boeket, lijkt op het plaatje van de website en er zit verschil in tussen het grote en kleine boeket. De deskundigen werden blij van dit boeket. Verse bloemen, blijft zeker tien dagen staan. Mooie verpakking, slim gedaan met inpandige vaas.
2.
Bloemenzaak.nl
€26,45
€36,45
7,5
Heel vrolijk boekt met veel kleur en een gewaagde roze- oranje combinatie. Oogt modern en fris. Zit maatverschil in maar wel minimaal, verschil lijkt te zitten in dat het grote boeket met groen is opgevuld. In het kleine boeket zitten luxere bloemen. Na een week staan de bossen er nog goed en mooi bij. Wel te laat geleverd en daarom niet op de eerste plek geëindigd.
3.
Fleurop
€26,90
€36,90
6,5
Beide boeketten zijn leuk en trendy, modern met veldbloemachtige bloemen. Er is geen verschil tussen de grote en de kleine bos. Opvallend dat er geen hoofdbloemen in het boeket zitten en het is een heel ander boeket dan het plaatje op de site aangeeft. Na een week zijn de deskundigen blij over het resultaat, alle bloemen leven nog.
4.
Greetz
€25,90
€35,90
6,3
Het kleine boeket klopt met foto op de website. De look/feel komt overeen. Kijk je naar de invulling van de bloemen, dan klopt het niet (bijvoorbeeld hoeveelheid rozen). We hebben een wit boeket besteld, het grote boeket is overwegend roze geworden: dat kan echt niet volgens de deskundigen. Na een week zijn de rozen in het kleine boeket dood.
5.
Euroflorist
€26,40
€36,40
5,5
Twee totaal verschillende boeketten gekregen. Vooral het grote boeket lijkt oude rozen te hebben. Niet speciaal, maar wel relatief duur. Na een week zijn alle bloemen in het boeket dood.
6.
Verstuureenbloemetje.nl
€27,98
€37,98
5,3
Heel modern, creatief boeket. Er zit wel heel veel groen in ten opzichte van de hoeveelheid bloemen. Na een week is het kleine boeket verdroogd en de roos is overleden. Zitten te weinig bloemen in. Groot boeket: rozen zijn verrot, anjers beginnen te rotten. Heel duur voor wat je krijgt.
7.
Flowerservice.nl
€27,95
€37,95
5,1
Beide boeketten zijn qua look en feel heel erg dicht bij het plaatje van de bestelling. Onze deskundigen vinden het wel een duur boeket, geen enkele luxe bloemen, zou je wel verwachten voor deze prijs. Een week later zijn de kleine rozen al gaan hangen. Het kleine boeket is helemaal verdroogd, rozen zijn zeer ver heen. Ze geven als enige van de sites ook maar vijf dagen vaasgarantie.
8.
Floriënt Express
€25,90
€38,90
Gediskwalificeerd
Nooit bezorgd op beide adressen.
Reactie Floriënt Express
Zeer verbaasd waren we toen we geen enkel boeket binnen kregen van Floriënt Express. Ook de dagen erna kregen we geen bericht over de niet geleverde bossen. Nadat we belden over het niet-leveren van één van de boeketten met de klantenservice, kwamen ze achter hun fout. Overigens werd ons wel verzekerd dat andere bestellingen die dag wel geleverd zijn. Dat dit gelogen is mag duidelijk zijn, want ook het boeket op het tweede adres is nooit geleverd. "Het is een ongelukkige samenloop van omstandigheden", legt Paul Roestenberg, directeur Floriënt Express uit in de studio. "We dachten eerst dat de fout bij de bloemist zat, maar de fout ligt bij ons. Omdat er een specifieke vraag stond om het boeket vroeg te laten bezorgen hebben we dat handmatig moeten invoeren. Dat is niet goed doorgevoerd." Het bedrijf belooft beterschap en dat het niet meer zal voorkomen.
Reactie VBW
Ook bij ons in de studio om te reageren op de overwegend slechte testresultaten is Marco Maasse van de VBW , branchevereniging voor de ondernemende bloemist. "Dit resultaat trekken we ons wel degelijk aan. We gaan hiermee aan de slag en willen beter inzicht krijgen op de manier van werken van deze sites. Misschien gaan we zelf een dergelijke test uitvoeren en dan met name: wat krijg je voor je geld en hoe lang blijven de bloemen goed?"

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!