Kassa

Bij grote ramp vanaf 2020 geen sirene meer

02-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
NL-Alert.jpg
De sirenes die elke eerste maandag van de maand precies om 12.00 uur overal in het land loeien als test, verdwijnen per 1 januari 2020. Dat heeft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) aan de Tweede Kamer laten weten. Het was al bekend dat dit systeem zou worden uitgeschakeld, maar het was nog niet bekend wanneer.
Calamiteitenzenders
In de toekomst wordt bij grote rampen alarm geslagen via onder meer calamiteitenzenders, geluidswagens, NL-Alert en sociale media. Het voordeel van deze communicatiemiddelen is dat ze veel gerichter kunnen worden ingezet. ,,Daardoor weten mensen niet alleen wat er aan de hand is, maar ook wat ze op dat moment het beste kunnen doen'',aldus het ministerie dinsdag.
WAS
Er zijn meer dan 4200 sirenes, het zogenoemde Waarschuwings- en Alarmeringssysteem (WAS). Deze palen worden ontmanteld als het systeem over drie jaar verdwijnt. ANP

Meer over:

luchtalarm, sirene
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

ardnas
ardnas2 nov. 2016 - 17:51

Ik sluit me aan bij apple1987. Ik ken genoeg genoeg mensen die een oude mobiel hebben waarop NL-alert nog niet kan, en/of die geen smartphone kunnen betalen, ik zelf heb geen mobiel internet en ben dus afhankelijk van wifi. Social media heb ik dus niet overal en ik ben ook van een generatie die daar niet alsmaar mee bezig is. Het lijkt soms net of de hele wereld dat allemaal maar kan, maar dat is niet het geval.

apple1987
apple19872 nov. 2016 - 17:10

Weer zo'n roeptoeter politici Ard van de Steur. Hij weet totaal niet waar hij het over heeft. Begrijpen die dommeriken in Den Haag nou echt niet dat er genoeg mensen zijn die geen smartphone of een andere telefoon heeft. die dat soort berichten totaal niet kunnen ontvangen. Ook zij er nog genoeg mensen die geen mobiel internet of WIFI hebben en het ook niet kunnen betalen, Laat die sirens hun werk gewoon doen. Dat hoort iedereen. Als de sirenes niet op de eerste maandag van de maand staan te gillen weet iedereen heus wel dat er iets niet pluis is en kan je altijd nog naar de radio luisteren wat er aan de hand is. Minister doe je huiswerk maar weer eens over voordat je als een roeptoeter de sirens wil afschaffen. Geluidswagens en het personeel die we niet hebben wordt dan weer een kostenplaatje voor de belastingbetaler. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!